Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı

Eğer bir kişi vefat eder ve geride altsoyu bulunursa, miras bırakanın malları halefiyet kuralları doğrultusunda çocuklarına kalır. Miras bırakanın malları çocuklarına ya da torunlarına intikal eder. Kardeşler arasında miras paylaşımı sırasında, öncelikle murisin vasiyeti önem taşır ve bu, paylaşımı doğrudan etkiler.

Miras paylaşımı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilir. Miras bırakanın vefatı sonrası mal varlığının kimlere ve nasıl dağıtılacağını düzenleyen yasal kurallar bulunmaktadır. 

Kardeşler miras paylaşımı sürecine yasal ya da atanmış mirasçı olarak katılabilirler. 

Kimlerin yasal mirasçı olacağı miras hukukunda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Yasal mirasçı olacak ilk zümre kişinin eşi ve çocuklarıdır. Miras paylaşımına miras bırakanın altsoyu olarak katılan kardeşler mirastan eşit pay alırlar. 

Kanun kardeşlerin mirastan eşit oranda pay alacağını düzenlemiş ise de miras bırakan istediği çocuğuna daha fazla ya da daha az miras bırakabilir. Miras hukukumuz bu konuda miras bırakana tam bir serbesti tanımamıştır. Bazı yakın mirasçıları saklı paylı mirasçı olarak kabul etmiş ve onların haklarını korumuştur. Eğer bir kişi vasiyetname düzenleyerek saklı pay kuralını ihlal etmişse, hakkı çiğnenen mirasçı tenkis davası açarak saklı payını alabilir. 

Tenkis davası kardeşler arasında miras paylaşımın konu eden bir dava olabilir. Genellikle bu davanın tarafları kardeşlerdir. Özellikle ikinci evlilikten olan çocuklara daha fazla mal bırakılması durumunda gündeme gelir. Bazı miras bırakanlar ise hayatlarında bazı mirasçılarına bağış yaparak saklı pay kuralını ihlal etmeye çalışırlar. Dava şartlarının varlığı halinde, böyle bir durumda da tenkis davası açılabilir. 

Bir baba ya da anne vasiyet düzenleyerek mallarını çocukları arasında paylaştırmış olabilir. Böyle bir durumda belirli mal vasiyeti söz konusu olabilir. Kardeşler açacakları vasiyetnamenin tenfizi davası ile aralarındaki mirası paylaşabilirler.  

Kardeşler arasındaki mirasın paylaşımı için atılacak ilk adım mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Eskilerin veraset ilamı dedikleri bu belgeyi noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alabilirsiniz. 

Miras paylaşımı sırasında kardeşler miras bırakanın borçlarından da eşit oranda sorumludurlar. Kardeşlerden birinin mirası reddetmesi ve alt soyunun bulunmaması halinde oran değişecektir. 

Paylaşılmak istenen mirasın bilinmemesi durumunda kardeşlerden biri terekenin tespiti davası açabilir. Bu davayı açmak için tüm kardeşlerin birlikte hareket etmesi gerekmez. 

Vasiyetname yoksa, kardeşler karşılıklı uzlaşma yoluyla mirası kendi aralarında paylaşabilirler. Ancak, eğer anlaşma sağlanamazsa mirasın dağılımı miras hukuku kurallarına göre gerçekleştirilir. Böyle bir anlaşmazlık durumunda tek çözüm yolu ortaklığın giderilmesi davasıdır. 

Miras bırakanın hayatta olan bir eşi mevcut ise eşin de miras hakları bulunur. Çocuklarla birlikte mirasçı olması durumunda eşin miras payı dörtte bir olur.

Miras paylaşımı için ilk olarak kimlerin mirasçı olduğunun tespit edilmesi gerekir. Hukuk sistemimiz hem yasal mirasçılığı hem de atanmış mirasçılığı kabul etmektedir. Bunun anlamı şudur; miras bırakan mal varlığını istediği kişilere bırakabilir. Eğer miras bırakan bu tercih hakkını kullanmazsa kanunda belirtilen kişiler mirasçı olurlar.  

  • Birinci Zümre Mirasçılar: Miras  bırakanın çocukları ve torunları birinci zümre mirasçılarıdır. Çocukları hayatta olan miras bırakanın mirası kural olarak torunlarına geçmez. Torunlar birinci zümre içinde ikinci dereceden mirasçıdırlar. Eğer miras bırakanın çocuklarından biri ya da birkaçı ölmüşse, onun payı kendi çocuklarına kalır. 
  • İkinci Zümre Mirasçılar: Miras bırakanın hayatta olan çocuğu ve torunu yoksa ve anne-babası hayatta ise miras annenin ve babanın arasında eşit oranda paylaştırılır. Miras bırakanın anne ve babasının mirasçı olabilmesi için miras bırakanın öldüğü tarihte yaşayan alt soyunun bulunmaması gerekir. Eğer miras bırakanın hem alt soyu hem de anne ve babası kendisinden önce ölmüşse, mirası kardeşlerine kalır. 
  • Üçüncü Zümre Mirasçılar: Miras bırakanın anne, baba, kardeşler ve çocuklar gibi birinci ve ikinci zümre mirasçılarının olmaması durumunda, miras büyükanne ve büyük babalarına kalır. Büyükanne ve büyükbabaların yerine miras bırakanın dayısı, amcası, teyzesi ve halası mirasçı olur. Bu sayılan mirasçılardan biri miras bırakandan önce ölmüş ise, kendi payı alt soyuna kalır. Kuzenlerin mirasçı olabilmesi için amca, hala, dayı ve teyzenin hayatta olmaması gerekir. Bir kişinin amcası hayattaysa amcasının kızı ya da oğlu mirasçısı olamaz. 

Ölen kişinin eşi her bir zümre ile birlikte mirasçı olur. Eşin mirastan alacağı pay her zaman aynı değildir. Birlikte mirasçı olduğu kişilere göre alacağı pay artar veya azalır. Miras bırakanın çocukları ile birlikte mirasçı olması durumunda mirasın dörtte birini, anne baba ya da kardeşlerle birlikte mirasçı olması durumunda mirası yarısını, diğer durumlarda ise mirasın dörtte üçünü alır.  

Kardeşler arası miras paylaşımı gibi konularda yanlış anlaşılmaların ve hak kayıplarının önüne geçmek için, aile hukukuna ve miras hukukuna hakim bir avukatla çalışmak tavsiye edilir.

Kardeşler Arası Miras Paylaşımı

Miras bırakan öldüğünde çocukları varsa mirası çocukları arasında paylaştırılır. Kardeşler arasında miras paylaşımı eşit oranda yapılır. Eğer miras bırakanın sağ kalan eşi varsa o da mirasçı olacaktır. Sağ kalan eşe mirasın dörtte biri verilir. Kalan dörtte üç pay ise kardeşler arasında paylaşılır. 

Eğer miras bırakan kişi vasiyetname düzenlenmiş ise, kardeşler arası miras paylaşımı, vasiyetname hükümlerine göre paylaştırılır. Bunun için öncelikle vasiyetnamenin açılması ve sonrasında ise vasiyetnamenin tenfizi davasının görülmesi gerekir. 

Eğer ortada geçerli bir vasiyetname yoksa kardeşler arası miras paylaşımı Türk Medeni Kanununa göre yapılır. Ölen anne  ya da baba vasiyetinde kardeş olan mirasçıların hangi maldan ne oranda pay alacağını belirleyebilir. 

Miras bırakan kişinin eşi kendisinden önce ölmüş ve yeniden evlenmemiş ya da evlenmiş ama boşanmış ise tüm mal varlığı çocuklarına kalır. 

Miras bırakan hiç evlenmemiş, evlenmiş ama çocuğu olmamış olabilir. Eğer miras bırakanın çocukları yoksa, anne ve babası da ölmüşse, mirası kardeşlerine kalır. Miras bırakanın anne bir baba ayrı, baba bir anne ayrı ya da anne baba bir kardeşleri olabilir. Böyle bir durumda anne ve baba bir kardeşler mirastan iki pay alırken anne bir baba ayrı ve baba bir anne ayrı kardeşler bir pay alırlar.  Evlilik dışı doğmuş ve baba ile soybağı bulunmayan kardeşlerin mirastan pay alabilmeleri için öncelikle babalık davası açmaları gerekir.

Kardeşler birlikte mirasçı olduklarında ve mallar eşit olarak bölünemediğinde kardeşler arası miras paylaşımında anlaşmazlıklar yaşanabilir. Bunun sonucunda da miras paylaşma davası açılabilmektedir.

Kardeşten Kardeşe Miras Kalır mı?

Bir kişi vefat ettiğinde, mirası çocukları arasında taksim edilir. Eğer çocukları ya da torunları hayatta değilse veya hiç olmadıysa, anne ve babası da kendisinden önce öldüyse, kardeşleri kişinin mirasçısı olurlar.

Kardeşten kardeşe miras kalır. Kardeşten kardeşe miras kalabilmesi için ilk şart miras bırakanın alt soyunun olmamasıdır. Kişinin alt soyu ise çocukları, torunlar ve torunlarının çocuklarıdır. Miras bırakanın alt soyunun olup olmadığının tespiti için nüfus kayıtlarına bakılır. İkinci şart ise miras bırakanın anne ya da babasından en az birinin miras bırakandan önce ölmüş olmasıdır. Anne ve babadan her ikisi de hayattaysa kardeşten kardeşe miras kalmaz.  

Kardeşten kardeşe miras kalmasının bir diğer yolu ise vasiyetnamedir. Miras bırakan mirasının kardeşine kalmasını vasiyet etmiş olabilir. Bunun için kanunun aradığı şartları taşıyan bir vasiyetnamenin olması gerekir. Kişi kardeşlerinden bazılarına miras bırakırken diğerlerine bırakmayabilir. 

Kardeşten Kardeşe Miras Nasıl Kalır?

Kardeşten kardeşe miras iki farklı şekilde kalır. İlk seçenekte kardeş yasal mirasçıdır. Böyle bir durumda kardeşten kardeşe miras kalabilmesi için birinci ve ikinci zümrede kardeşlerden başka mirasçıların bulunmaması gerekir. Miras bırakanın eşi yoksa, kardeşten kardeşe miras kalması durumunda mirasın tamamı kardeşler arasında paylaşılır. Miras bırakan vefat ettiğinde eğer eşi yaşıyorsa, kardeşler mirasın yarısını paylaşırlar, diğer yarısı ise eşinin olur. 

Kardeşten kardeşe miras kalmasının diğer bir yolu ise miras bırakanın vasiyet yazarak mal varlığını kardeşine bırakmasıdır. Böyle bir durumda miras bırakanın saklı paylı mirasçılarının olup olmadığına bakmak gerekir. Saklı paylı mirasçılar vasiyetin tenkisi için dava açabilirler. 


“Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı” üzerine bir yorum

  1. İyi günler kolay gelsin annemin ilk evliliğinden 4 çocuğu imam nikahılı 2.ci evliliğinden 2 çocuk resmi nikahlı toplam 6 kardeşiz annem alzheimer hastası imam nikahılı olan çocuklara mirastan pay düşer mi öğrenmek istiyorum yorumunuz için teşekkür ederim kolay gelsin

    Yanıtla

Yorum yapın

Ara WhatsApp