Bankadaki Miras Parası Nasıl Alınır?

Türk Medeni Kanunu 599/1 maddesi uyarınca, miras bırakanın ölümüyle birlikte mirasçılar, mirası kanunen bir bütün olarak kazanırlar. Bu miras, aktif ve pasif tüm malvarlıklarını içerir ve miras bırakanın bankadaki paraları da bu malvarlığına dahildir. Mirasçıların mirası kazanmak için herhangi bir işlem yapmaları veya bir makama başvurmaları gerekmez.

Miras kalan bankadaki para, mirasçıların elbirliği mülkiyetindedir. Yani, bu paranın çekilebilmesi için tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Eğer birlikte hareket edilmezse, mirasın tasfiyesini beklemek zorunda kalırlar. Tasfiye sonrasında her mirasçı, payına düşen parayı alacaktır.

Miras Kalan Bankadaki Para Zamanaşımı

Mirasçılar, bankada kalan miras paralarını çekebilirler ve bu parayı çekmek için belirli bir süre yoktur. 10 yıl boyunca herhangi bir başvuru veya talep yapılmasa bile, bankadaki para korunur. Ancak, 10 yıl içinde herhangi bir başvuru olmazsa, banka hesabındaki tüm para Tasarruf Mevduatı Sigorta fonuna aktarılır.

Murisin Bankadaki Parasının Tespiti

Mirasçıların ilk adımı, Sulh Hukuk Mahkemesi veya bir noterden “mirasçılık belgesi” ya da diğer adıyla “veraset ilamı” almaktır. Bu belgeyi çıkartmak için herhangi bir mirasçının başvuruda bulunması yeterlidir. Tüm mirasçıların birlikte notere veya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekmez. Veraset ilamı, mirasçının veya miras bırakanın son yerleşim yerinden talep edilebilir.

Mirasçılık belgesi alındıktan sonra, mirasçıların “veraset ilişiği yoktur” yazısını alabilmeleri için, murisin parası olan bankanın şubesine başvurmaları gerekmektedir. Bankadan, Vergi Dairesine hitaben yazılmış “miras bırakanın ölüm tarihine göre faizli mevduat bakiyesinin yer aldığı” yazıyı alarak, miras bırakanın son yerleşim yerine bağlı Veraset İntikal Vergi Dairesine beyannamede bulunarak başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ölen Kişinin Bankadaki Parasını Karısı Alabilir Mi?

Eşlerden biri vefat ettiğinde, sağ kalan eş, ölen eşinin yasal mirasçısı olur. Ayrıca, evlilik süresince ortak sahip olunan mallar üzerinde de hak sahibidir. Bu nedenle, sağ kalan eşin ve diğer mirasçıların miras paylarının belirlenebilmesi için öncelikle eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi gereklidir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, 01.01.2002 tarihinden itibaren evliliklerde edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanmaktadır ve bu tarihten sonra edinilen mallar ortak mal sayılmaktadır. Yasal mal rejimi olarak kabul edilen bu rejime göre, evlilik birliği süresince edinilen malların yarısı üzerinde diğer eşin alacak hakkı vardır. Bu alacak hakkı, eşin miras hakkından bağımsızdır.

Mirasın paylaştırılması sürecinde, öncelikle diğer eşin talep edeceği katılma alacağı mirastan çıkarılır. Ardından, kalan net miras terekesi sağ kalan eş ile diğer mirasçılar arasında paylaştırılır.

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Kime Kalır?

Kişi vefat ettiğinde, bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortak hakka sahip olur. Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesi uyarınca, bu ortaklık miras paylaşılana kadar devam eder. Paylaşım gerçekleşene kadar, hiç kimse bankadaki paraya dokunamaz.

Yorum yapın

Ara WhatsApp