Veraset İlamı

Türk Medeni Kanununa göre yasal mirasçı olan herkes veraset ilamı isteyebilir. Miras kalan taşınmaz malları tapuda adınıza kaydettirmek için, miras bırakan adına bankada bulunan paranın çekilebilmesi ve miras ile ilgili diğer iş ve işlemlerin yapılabilmesi  için veraset ilamına ihtiyacınız olacak. 

Mirasçı olabilmek için 18 yaşını doldurmak şart olmadığı için çocuk yaşta olanlar da kendilerine veraset ilamı verilmesini isteyebilirler. Türk vatandaşı olmayan kişiler de mirasçılık belgesi alabilirler. Vasiyetname ile mirasçı olarak atanan kişiler de kendilerine veraset ilamı verilmesini isteyebilirler. 

Asıl mirasçı hayatta iken yedek mirasçıya veraset ilamı verilmez. Benzer şekilde ön mirasçı ölmeden art mirasçıya mirasçılık belgesi verilmez. Yasal ve atanmış mirasçıların tereke üzerindeki mirasçılık sıfatını ve miras paylarını gösterir. 

Muris adına olan banka hesaplarındaki parayı çekebilmeniz için önce veraset ilamı almalısınız. Mirasçılık belgesi ile gidip bankadan yazı alıp vergi dairesine gitmeniz gerekir. Bankada bulunan mal varlığı değerine göre ödemeniz gereken veraset ve intikal vergisi hesaplanır. Belli bir miktarın altındaki bedel için istisna bulunmaktadır. Her yıl belirlenen bu bedelin altında bir para kaldıysa veraset ve intikal vergisi ödemezsiniz. Vergi ödemek zorunda olmamanız veya hesaplanan vergiyi ödemeniz durumunda vergi dairesi size veraset vergisi borcunuz olmadığını gösterir bir belge verir. 

Mirasçılık belgesinde adları yer alan mirasçıların, vergi dairesinden aldıkları belgeyle, hep birlikte bankaya gitmeleri halinde, banka mirasçılara ödeme yapar. Bankadaki parayı çekebilmek için ya tüm mirasçıların hazır olması ya da noterden vekalet verdikleri vekillerini göndermeleri gerekir. 

Veraset ilamı olmadan tapuda kayıtlı taşınmazların mirasçılara intikali yapılmaz. Tapu müdürlüğü sizden veraset ilamının aslını ya da onaylı bir örneğini isteyecektir. Birden çok mirasçının olması halinde mirasçılardan sadece birinin başvurusu ile muris adına kayıtlı taşınmazın elbirliği mülkiyet ile mirasçılar adına tescili mümkündür. Tapuda intikal işlemi yapmak için de veraset ve intikal vergisini ödemeniz ve borcu yoktur yazısı almanız gerekmektedir. Tüm mirasçıların birlikte başvurması durumunda intikal işlemi paylı mülkiyet olarak yapılır.  

Saklı payın ihlali sebebiyle açılacak tenkis davasında ya da mal kaçırma sebebiyle açılacak tapu iptal ve tescil davasında mirasçılık belgesini sunmalısınız. Söz konusu bu davaları sadece mirasçılar açabileceği için davacıların mirasçı olduklarını ispat edebilmeleri için veraset ilamını dava dosyasına sunmaları gerekir. 

Veraset İlamı Nedir?

Türk Medeni Kanununda veraset ilamının tanımı yapılmamıştır yani veraset ilamı nedir sorusunun cevabı verilmemiştir. Veraset ilamı, kimlerin mirasçı olduğunu ve her bir mirasçının mirastan alacağı hisseyi gösteren bir belgedir. Veraset ilamı Türk Medeni Kanununun 598 maddesinde düzenlenmiştir ve mirasçılığı ispat edeceği açıklanmıştır.

Veraset ilamı verilmesi işlemi çekişmesiz yargı işlemi olup kendiliğinden araştırma ilkesi geçerlidir. Mirasçılardan her biri veraset ilamı almak için ayrı bir dava açabilirler, birlikte dava açmaları zorunlu değildir. Veraset ilamında murisin tüm mirasçılarının kimlik bilgilerinin ve miras paylarının yazılması zorunludur. Mirasçılardan bazılarının ketmedilmesi (gizlenmesi) ya da miras paylarının hatalı yazılması durumunda mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabilir. 

Veraset ilamı kural olarak murisin nüfus kayıtlarına göre düzenlenmelidir. Hükme esas alınan nüfus kaydında ölüm şerhinin olması zorunludur. Miras bırakan hakkında mahkeme tarafından gaiplik kararı verilmişse de veraset ilamı düzenlenebilir. Nüfus kayıtlarına aykırı şekilde veraset ilamı düzenlenmesi hatalıdır. 

Evlilik dışı doğmuş ve baba ile aralarında soy bağ kurulmamış kişiler veraset ilamında görünmezler. Böyle bir durumda öncelikle miras bırakan baba ile çocuk arasında soy bağının kuracak olan babalık davası açılmalıdır. Babalık davası açılmadan ya da miras bırakan tarafından tanınmayan kişi mirasçı olamaz. Baba  ile çocuk arasında soybağı ilişkisinin kurulma yollarından bir diğeri de tanımadır. 

Aralarında resmi nikah bulunmayan eşlerin adı veraset ilamında yer almaz. Nişanlılar mirasçı olmadıklarından kendilerine mirasçılık belgesi verilmez. Nikah ilişkisi olmaksızının aynı evde karı koca gibi yaşayan kişiler de birbirlerine  mirasçı olamazlar. Aralarındaki evlilik ilişkisi son bulduğu için; boşanmış eşler birbirlerine mirasçı olamazlar. Miras bırakanın eğer varsa evlatlığı da mirasçıları arasındadır. Evlatlık sözleşmesi ile sadece evlat edinen ile evlatlık arasında soy bağı kurulur. 

Mirasçılar, murisin ölümünden sonra hukuken sahip oldukları ayni haklar, alacaklar, diğer mal varlığı hakları ve taşınmazlar üzerindeki haklarını kendiliğinden elde ederler. Ancak mirasçıların bu haklara fiilen sahip olabilmeleri için mirasın geçişinin resmi makamlarca tescil edilmesi gerekmektedir. Veraset ilamı, tapuda yapılacak intikallerde, banka ve finans kuruluşlarındaki paraların alınmasında size lazım olacaktır. 

  • Kamu Kurumları: Devlet daireleri ve diğer kamu kurumlarında mirasçı olduğunuzu belgelemek için Veraset İlamı gereklidir.
  • Mal Devri: Miras kalan taşınır ve taşınmaz malların resmi devir ve tescil işlemleri için veraset ilamı şarttır.
  • Şirket Hisse Devirleri: Miras olarak kalan şirket payları veya şirketlerin kendileri, hisse devir ve şirket işlemleri için veraset ilamı istenir.
  • Banka İşlemleri: Eğer miras bırakanın bankadaki mevduatlarını almak veya borç, kredi gibi işlemleri takip etmek istiyorsanız, veraset ilamını sunmalısınız.
  • Hukuki İşlemler: Miras bırakanın taraf olduğu dava ve diğer hukuki meselelerde, devam etmek için veraset ilamı gerekir. Örneğin, bir alacak davasına mirasçılar tarafından devam edilebilmesi için bu belgenin olması gerekir.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Veraset ilamı kendiliğinden düzenlenmez, sizin bunu talep etmeniz gerekir. Diğer mirasçıların başvurusu üzerine alınan mirasçılık belgesi sizin e devletiniz üzerinde görünür. İptali için dava açılmadığı sürece veraset ilamı geçerlidir. 

Veraset ilamı talebi ile açılan dava genelde hasımsız açılır. Veraset ilamının iptali ve yenisinin verilmesi davası ise hasımlı açılır. Böyle bir dava veraset ilamında adı yer alan kişilere karşı açılmalıdır. Veraset ilamı talep eden davacının mirasçı olduğunu ve murisin öldüğünü ispat etmesi gerekir. Mirasçı bunu her türlü delille ispat edebilir. Veraset ilamı talebi ile açılan davada duruşma yapılması gerekli olmasına rağmen uygulamada sıklıkla evrak üzerinden karar verilmektedir. 

Mirasçıların her bir ayrı ayrı veraset ilamı talep edebilirler. Aynı miras bırakan için açılan mirasçılık belgesi talepli davaların birleştirilmesine karar verilir. 

Veraset ilamını almak için yurt içinde noterlere ya da sulh hukuk mahkemesine yurt dışında ise konsolosluğa başvurarak alabilirsiniz. Bunun yanında e devlet üzerinden veraset ilamı alamazsınız. Mirasçılar tarafından daha önce alınmış veraset ilamı bilgilerini e devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz; ancak veraset ilamını görüntüleyemezsiniz. 

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Veraset ilamını hem noterden hem de sulh hukuk mahkemesinden alabilirsiniz. Yurtdışında bulunanlar ise konsolosluklardan veraset ilamı alabilirler. Noterden alınan ile mahkemeden alınan veraset ilamı hukuki anlamda birbirinin aynıdır. Bunun yanında veraset ilamını noterden çıkarmak çok daha hızlı olur. Belirli durumlarda noterler ve konsoloslar veraset ilamı veremezler. Böyle bir durumda veraset ilamı sulh hukuk mahkemesinden alınır. 

Mirasçılık belgesi murisin nüfus kayıtlarına göre düzenlenir.  Bazı kişilerin nüfus kayıtları eksik olmakta ve veraset ilamı verilmesi için yetersiz kalmaktadır. Eldeki nüfus kayıtları ile mirasçılık ilişkisi kurulamıyorsa, noterler veraset ilamı veremezler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı veraset ilamı almak isterlerse sulh hukuk mahkemesine başvurmaları gerekir. Zira noterler yabancı kişilere veraset ilamı veremezler. Bunların yanında eğer mirasçılık belgesi verilmesi bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektiriyorsa ya da miras bırakan yabancıysa noterler veraset ilamı veremezler. 

Miras bırakan ve mirasçılar arasındaki soy bağı tespit edilemezse veraset ilamı almak için mahkemeye başvurmalısınız. Türk Medeni Kanununun yürürlülük tarihi olan 04.04.1926 tarihinden önce ölen kişilere ait veraset ilamını da noterlerden alamazsınız. 

Miras bırakan veya mirasçılardan herhangi birinin evlatlık olması, mirasçılardan birinin hakkında mahkeme tarafından gaiplik kararı verilmişse, mirasçılar ya da miras bırakanın yabancı olması gibi durumlarda veraset ilamı sadece mahkemeden alınabilir. 

Veraset İlamı Nasıl Çıkar

Ölen kişinin miras bıraktığı gayrimenkullerin, bankadaki parasının mirasçılara devredilebilmesi için veraset ilamı çıkarmaları gerekir. Veraset ilamı almak için mirasçıların veya mirasçıların vekalet verdiği bir avukatın mahkemeye ya da notere başvuruda bulunması gerekir. Veraset ilamı kanunda sayılmış olan yasal mirasçılara ve vasiyetname ile atanmış mirasçılara verilir. 

Her bir mirasçı veraset ilamı almak için ayrı  başvuru yapabilir. Daha önce başka bir mirasçının veraset ilamı almış olması sizin başka bir mahkemeden ya da noterden yeni bir veraset ilamı almanıza engel olmaz. Veraset ilamında ölen kişinin bilinen tüm mirasçılarının yazılı olması zorunludur. Veraset ilamında her bir mirasçının tüm tereke üzerindeki miras payına yer verilmelidir. Mirastan feragat eden, mirasçılıktan çıkarılan ya da mirası reddeden kişilerin mirasçılık sıfatı ortadan kalkar. Bir mirasçı mirastan feragat etmiş olsa da veraset ilamında adının yazması zorunludur.  Mirasçılık belgesi üzerinde değişiklik yapılması resmi belgede sahtecilik suçu oluşur. 

Veraset ilamı nüfus kayıtlarına uygun olarak verilir. Nüfus kaydında soy bağı, evlatlık ilişkisi ya da evlilik bağı olmayan kişiler veraset ilamında yer alamazlar. Nüfus kayıtları ile çelişen veraset ilamının iptali için dava açılabilir. Nüfusta kaydı olmayan kişiler için mirasçılık belgesi verilemez. Bazı durumlarda ise nüfus kayıtları arasında bağlantı kurulamaz. Böyle bir durumda da veraset ilamı düzenlenemez. 

Veraset ilamı istemli davada mahkeme tarafından vukuatlı nüfus kayıtları ve dayanak belgelerinin tamamı ilgili nüfus müdürlüğünden istenilmelidir. Dayanak belgeler, doğum tutanakları, hastane tarafından verilen doğum belgesi, evde yapılan doğumlarda tutanak, ölüm belgesi, evlilik belgeleri, evlatlık mahkeme kararları ve benzeri belgelerdir. Nüfus kayıtları veraset ilamı düzenlenmesi için tek kaynak değildir. Tanık anlatımları ile de miras bırakan ile mirasçılar arasında bağlantı kurulabilir. 

Türk Medeni Kanununun 30 maddesinde doğum ve ölüm olaylarının nüfus kayıtları ile ispat edilebileceği, kayıt bulunmaması durumunda ise tanık dinlenebileceği ifade edilmektedir. Veraset ilamı düzenlendiği tarihte nüfusta ölü kaydı bulunan kişiler mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmez. 

Veraset ilamı istenilen miras bırakanın nüfus kayıtları taşınmış ise kök kayıtların da dosya içine alınması gerekir. Mirasçıların kimler olacağı ve pay oranları, miras bırakanın ölüm tarihindeki yürürlükte olan medeni kanun hükümlerine göre tespit edilir. Mirasçıların bir kısmı eski medeni kanun yürürlükte iken ölmüş olabilir. Miras bırakan medeni kanun yürürlüğe girmeden önceki bir tarihte vefat etmişse, ölüm tarihinde geçerli olan hukuk kurallarına göre mirasçıları tespit edilir. 

Genelde kişilerin ölüm tarihleri nüfus kayıtlarında yazar. Ölüm tarihi nüfus kayıtlarından öğrenilemeyen murisin ölüm tarihi tanık dinlenerek ya da diğer delillerle tespit edilir.  Nüfus kaydındaki hataların düzeltilmesi için asliye hukuk mahkemesinde nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılabilir. Veraset ilamı istenen murisin ya da mirasçılardan birinin nüfus kaydının düzeltilmesi için açılmış bir dava bulunuyorsa, bu dava sonuçlanana kadar mirasçılık belgesi verilmez. 

Veraset İlamı Süresi

Mirasçıların veraset ilamı alma süreleri yoktur. Kanunda bazı işlemler için hak düşürücü süre ve zamanaşımı süreleri belirlenmiştir. Veraset ilamı almak için herhangi bir süre bulunmamaktadır. Mirasçılar istedikleri zaman herhangi bir süreye bağlı olmadan veraset ilamı alabilirler. Bunun yanında istediğiniz kadar veraset ilamı alabilirsiniz. Aynı muris için daha önce veraset ilamı almış olsanız da yeniden başvuru yapabilir ve yeni bir mirasçılık belgesi alabilirsiniz. 

Veraset ilamını almanız mirası kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Veraset ilamını aldıktan sonra da süresi içinde mirası red edebilirsiniz. Mirasçılık belgesi almak mirası reddetme hakkınızı ortadan kaldırmaz. 

Veraset ilamının geçerliliği herhangi bir süreyle sınırlandırılmamıştır. İptal edilmediği sürece geçerli olmaya devam eder. Mirasçılar, veraset ilamını, miras bırakanın vefatının ardından istedikleri zaman alabilirler. 

Veraset İlamı Ücreti

Veraset ilamı ücreti mahkemeye ve notere başvurmanıza göre değişiklik gösterecektir. Unutmayın ki veraset ilamını her zaman noterden alamazsınız. Bazı durumlarda, mirasçılık belgesi alabilmek için sulh hukuk mahkemesine başvuru yapmanız zorunludur. Noterden alacağının veraset ilamının ücreti düzenlenecek mirasçılık belgesinin sayfa sayısına göre değişecektir. Size verilecek veraset ilamı birden fazla sayfadan oluşuyorsa ödeyeceğiniz ücret artacaktır. 

Veraset ilamını sulh hukuk mahkemesinden alacaksanız mahkeme veznesine başvuru harcı ile gider avansı ödemeniz gerekir.

Veraset İlamı Örnek

Veraset ilamının onaylı örneği yapacağınız her işlemde lazım olacaktır. Veraset ilamı alırken yapacağınız işlem sayısına göre 2-3 ya da 5-6 tane veraset ilamı örneği almanız faydanıza olacaktır. Daha önce veraset ilamı almamış olanlar için örnek veraset ilamını buraya sizlere sunuyoruz. 

İstanbul Anadolu 9 Sulh Hukuk Mahkemesi 

Dosya No: 2010/2 Esas – 2010/6 Karar

Hakim: 

Katip:

Davacı: 

Vekili : Av. Mustafa KÖK

Dava: Mirasçılık Belgesi İstemi

Dava Tarihi : 05.01.2010

Karar Tarihi: 07.01.2010

Mahkememizde görülmekte bulunan veraset ilamı istemli davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda;

Gereği Düşünüldü:  

Hüseyin ve Sema’dan olma, 25/05/1928 doğumlu, 1*********2 TC kimlik numaralı, muris Veli Murat Ateş’in, 02.04.2007 tarihinde vefat ettiği, geriye mirasçı olarak eşi Fadime Ateş, oğlu Niyazi Ateş, kızı Hayriye Ateş’in kaldığı,

Bilahare, muris eşi Fadime Ateş’in 25.07.2008 tarihinde vefat ettiği, geriye mirasçı olarak oğlu Niyazi Ateş, kızı Hayriye Ateş’in kaldığı,

Muris oğlu Niyazi Ateş’in 23.11.2009 tarihinde vefat ettiği, geriye mirasçı olarak eşi Hale Ateş ile kardeşi Hayriye Ateş’i bıraktığı, 

Murisin bunlardan başka mirasçılarının bulunmadığı,

İddia celp olunan nüfus kayıtlarının tetkiki tüm dosya münderecatı ile anlaşılmış bulunduğundan,

Hüküm: Yukarıda  açıklanan nedenlerle;

Konya İli Selçuklu İlçesi, Cilt No: 001, Aile Sıra No: 001, Sıra No: 001 nüfusuna kayıtlı, Hüseyin ve Sema’dan olma, 

25/05/1928 doğumlu, 1*********2 TC kimlik numaralı, muris Veli Murat Ateş’in, 02.04.2007 tarihinde ölümü ile miras meselesi 4 pay olarak kabul edilerek, bundan; 

3 payın Veli Murat ve Fadime’den olma 03.02.1956 doğumlu 1********** TC nolu Hayriye Ateş’e 

1 payın Ali ve Nur’dan olma 10.03.1970 doğumlu 1********** TC nolu Hale Ateş’e 

Aidiyetine, verasetin bu şekilde sübutuna,

Harçlar kanunu gereğince alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,

Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının davacı üzerine bırakılmasına, artan kısmın davacıya iadesine,

Dair, aksi sabit oluncaya kadar geçerli olmak üzere 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 320/1 maddesi uyarınca dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu karar verilmiştir. 07.01.2010

Veraset İlamı Dilekçe Örneği

Hazırladığınız veraset ilamı dilekçe örneğini sulh hukuk mahkemesine sunabilirsiniz. Veraset ilamı dilekçe örneğinde yer alan bilgileri kendini bilgilerinize uygun olacak şekilde değiştirmeli ve çıktısını almalısınız. 

İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesine

Talep Eden : Murat Aytekin  – 1***********

Tepeören Mahallesi Kirazlı Caddesi No: 9 Tuzla İstanbul   

Vekili :Av. Mustafa KÖK

Mirasçılık Belgesi Talep Edilen:   Halil Derviş

Talep Konusu : Mirasçılık belgesi verilmesi

Açıklamalar :

Müvekkilimin babası İsmail Aytekin (kimlik numarası: 2********) 14.08.2015  tarihinde evli ve çocuklu olarak vefat etmiştir.  Müvekkilim, babası İsmail Altıntaş’ın mirasçısıdır. 

İsmail Aytekin Sakarya Asliye Hukuk Mahkemesinin 1956/426 Esas ve 1956/374 karar sayılı ilamı ile Asuman Aytekin’ in evlatlığı olarak tescil edilmiştir. 

Asuman Aytekin (kimlik numarası: 2**********) 11.09.1963 tarihinde vefat etmiştir. Müvekkilim, babaannesi olan Asuman Aytekin’in mirasçısıdır.  

Asuman Aytekin’in  ilk evliliğini yaptığı kişi  İlyas Derviş’tir.  İlyas 10.07.1926 tarihinde evli ve çocuksuz olarak vefat etmiştir. Müvekkilim Murat Derviş’in mirasçısıdır.

Murat Derviş’in babası olan Halil Derviş 1322 nüfus tahririnden önce ölmüştür. Halil Derviş’in nüfus bilgileri İstanbul Tuzla Tepeören Köyü 006 cilt 005 sayfa ve 002 kütük numaralı sicilde kayıtlıdır. 

Tapu müdürlükleri ve diğer resmi kurumlar nezdinde kullanılmak gerektiğinden, miras bırakan Halil Derviş’’in mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesi çıkarılması zorunluluğu doğmuştur.

Sonuç ve talep : Yukarıda açıklanan sebeplerle miras bırakan Halil Derviş’’in mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesinin verilmesini vekil eden adına talep ederim. 

Saygılarımla, 15.02.2023

     Talep Eden Vekili

     Av. Mustafa KÖK

      E imzalıdır. 

Not: Yukarıda yer alan veraset ilamı dilekçe örneğindeki bilgiler, başvuru yapacak kişiye özel olarak doldurulması ve ek belgelerin de eklenmesi gerekmektedir.

Veraset İlamı Dilekçesi

Veraset ilamı almak için mahkemeye dilekçe vermelisiniz. Veraset ilamı dilekçesinde belgeyi talep eden kişinin ve miras bırakanın kimlik bilgileri yer almalıdır. Sulh hukuk mahkemesine veraset ilamı dilekçesi sunmadan mirasçılık belgesi alamazsınız.

Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesine

Talep Eden : Fatma Aytekin Can  4*********

Vekili : Av. Mustafa KÖK

Zümrütevler Mahallesi Nil Caddesi No: 39 Hukukçular Sitesi S Blok Daire: 3 Maltepe İstanbul

Miras Bırakan Yaşar Can Arda – 1**********

Konu : Mirasçılık Belgesi İstemi

Açıklamalar :

Müvekkilim Fatma Aytekin Can’ın davacı olduğu, İzmir 2 Sulh Hukuk Mahkemesinin 2023/ 1**8 esas sayılı ortaklığın giderilmesi davasında, taraf teşkili sağlanabilmesi için, 1********** T.C. Kimik numaralı Yaşar Can Arda’nın mirasçılarının tespiti için, sayın mahkeme, tarafımıza yetki vermiştir. Bu sebeple huzurdaki davayı açmak zorunda kaldık. 

Deliller : Nüfus Kayıtları, ölüm belgesi, tanık anlatımları, İzmir 2 Sulh Hukuk Mahkemesinin 16.10.2023 tarihli yetki belgesi 

Hukuki Nedenler : Türk Medeni Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu

Netice ve Sonuç :

Yukarıda açıklanan sebeplerle  1********** kimlik numaralı Yaşar Can Arda’nın mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesinin düzenlenmesini talep ederiz.

Saygılarımla, 15.12.2023

Talep Eden Vekili 

Av. Mustafa KÖK

E imzalıdır.

Noterden Veraset İlamı

Veraset ilamı almak üzere kendisine başvuru yapılan noter, nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle başvuru sahibinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder. Güncel nüfus kayıt örnekleri noter tarafından elektronik ortamdan temin edilir. Bunun yanında nüfus kayıt örneklerini nüfus müdürlüğünden alıp siz de notere sunabilirsiniz. 

Elektronik ortamda temin edilemeyen nüfus kayıt örnekleri, noter tarafından, nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebilir. Noterden veraset ilamı isteyen kişinin, nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğu tespit edilirse, kendisine, miras paylarını gösteren veraset ilamı ve istediği kadar sureti verilir. 

Noter tarafından verilen veraset ilamı hatalı ise, sulh hukuk mahkemesine başvurarak, mirasçılık belgesinin iptali ile yeni bir mirasçılık belgesinin verilmesini isteyebilirsiniz. Böyle bir davada, mahkeme tarafından verilen kararın bir örneği, veraset ilamını veren notere ve Türkiye Noterler Birliğine gönderilir. 

Vasiyetname ile mirasçı atanan kişilere sadece sulh hukuk mahkemesi veraset ilamı verebilir.  Medeni Kanunumuzun yürürlüğe giriş tarihi olan 04.04.1926 tarihinden önce vefat eden kişiler için noterden veraset ilamı alamazsınız. Bu kişiler için veraset ilamını ancak mahkemeden alabilirsiniz. 

Miras bırakan kişi ya da mirasçılardan herhangi biri hakkında gaiplik kararı alınmış ise noterden veraset ilamı alınamaz. Muris ya da mirasçı evlat edinmiş ise de noter size veraset ilamı veremeyecektir. Bu gibi hallerde sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı talep etmelisiniz. Noterden veraset ilamı alamayacağınız bir diğer durum ise miras bırakanın ya da mirasçılardan birinin vatandaşlıktan çıkarılmış olmasıdır. Birden çok vatandaşlığa sahip kişiler de veraset ilamını sadece mahkemeden alabilirler. 

Vasiyet alacaklısı olabilmek için murisin vefat ettiği tarihte sağ olmak şarttır. 

Mirasçılık Belgesi  

Mirasçılık belgesi, mirasın gerçek sahiplerinin kimler olduğunu, mirasın ne şekilde bölüneceğini ve mirasçıların hangi oranlarda paya sahip olacaklarını resmi olarak ispatlar.  

Mirasçılık belgesinde adı yer almayan kişiler mirastan pay alamazlar. Mirasçılar mirastan ancak mirasçılık belgesinde belirtilen hisseleri kadar pay alabilirler, daha fazlasını alamazlar. Bir kişinin çocukları varsa, anne ve babasının adı mirasçılık belgesinde yer almaz. 

Yabancı ülke vatandaşları Türk vatandaşı bir kişiye mirasçı olabilirler. Bunun için mirasçı olacak kişinin ülkesinde, bir Türk vatandaşının o ülke vatandaşına mirasçı olabilmesi gerekir. Türk vatandaşı olmayan bir kişiler için mirasçılık belgesi sulh hukuk mahkemesinden istenebilir. Yabancı kişiler için noterlerden veraset ilamı alamazsınız. Yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de bulunan taşınmazlarının kime miras kalacağı konusunda Türk Medeni Kanunun hükümleri uygulanır.  Yabancı uyruklu bir kişinin kendisine miras kalan bir taşınmazı tapuda adına intikal edebilmesi için vatandaşı olduğu ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık şartının olması gerekir. Karşılıklılık anlaşmasının olup olmadığının tespiti için mahkeme tarafından, Dışişleri Bakanlığına müzekkere yazılması gerekir. 

Miras bırakan kişi yabancı bir ülke vatandaşı ise kimlerin kendisine mirasçı olacağı kendi ülkesinin hukuk kurallarına göre belirlenir. Yine miras paylarının oranı da miras bırakanın kendi ülkesinin hukukuna göre tespit edilir. Miras bırakan değil de mirasçı yabancı ülke vatandaşı olabilir, böyle bir durumda mirasçıların ve miras paylarının tespitinde Türk hukuku uygulanır. 

Yabancı bir ülkeden alınmış mirasçılık belgesi Türkiye’de kullanılabilir. Bunun için yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen veraset ilamının tanınması için dava açılması gerekir. Sadece mahkeme tarafından verilen veraset ilamının tanınması mümkündür. Yabancı ülke noteri tarafından verilen mirasçılık belgesinin tanınması için açılan dava reddedilir. 

Mirasçılar, mirasçılık belgesi alındıktan sonra miras kalan taşınmazın yer aldığı belediyeye giderek taşınmaz üzerinde herhangi bir emlak vergisi borcunun olup olmadığını kontrol etmelidir. Vergi borcu yok ise “Vergi Borcu Yoktur” belgesi talep edilmelidir. Veraset vergi beyannamesinde kullanılmak üzere vergiye esas olacak rayiç bedelin belediyeden alınması gerekir.  Veraset ve intikal vergisi işlemlerinin tamamlanmasının ardından, mirasçılar miras konusu taşınmaz veya varlıklar üzerindeki haklarını kullanabilir, satış veya devir gibi işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır

Mirasçılık belgesini mahkemeden ya da noterden alabilirsiniz. Miras paylaşımı mirasçılık belgesine göre yapılır. Birden fazla mirasçı varsa, yalnızca bir kişinin başvurusu yeterli olacaktır. Noter ya da mahkemenin vereceği mirasçılık belgesi tüm mirasçılar için geçerli olacaktır.

Veraset ilamı alındıktan sonra izlenmesi gereken adımlar şöyledir. Veraset ilamının aslı ile birlikte vergi dairesine giderek veraset beyannamesi temin edilmelidir. Mirasçılar, Vergi Usul Kanunu gereğince “veraset ve intikal vergisi” yükümlülüğüne tabi olurlar. Beyanname, mirasçılar tarafından dikkatlice doldurulmalıdır. Beyanname, vefat eden kişinin ölüm anındaki devredilebilir tüm malları, alacak hakları ve borçları içermelidir. Terekenin içeriğine dair değerler tek bir beyanname ya da birden çok beyanname aracılığıyla bildirilebilir.

Mirasçılık Belgesi İstemi

Miras bırakanın mirasçıları, hiçbir mirasçısı yoksa en son mirasçı olarak hazine veraset ilamı talep edebilir. Mahkemenin yetki vermesi ile mirasçı olmayan üçüncü kişiler de sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı talep edebilirler. 

Mirasçılık belgesi isteminde kimin bulunduğu önem taşımaksızın, veraset ilamının tam ve eksiksiz olarak düzenlenmiş olması esastır. Elinde geçerli bir veraset ilamı bulunan tüm mirasçılar  kendi miras payına ilişkin işlemlerini yürütebilir.

Mirasçılık belgesi isteminde bulunamayacak kişiler aşağıda sıralanmıştır:

  • Boşanmış eş
  • Mirastan feragat etmiş kişi
  • Mirası reddetmiş kişi
  • Ölüme bağlı tasarruflar kapsamında mirastan açıkça men edilmiş kişi
  • Mirasın devrine esas teşkil eden olaydan önce başvuruda bulunan art mirasçı veya yedek mirasçı
  • Mirastan mahrum bırakılmış kişi
  • Yüklenimden yararlanan kişi
  • Terekeyle ilgili olmayan üçüncü şahıslar

 Mirasçılık Belgesi Yetkili Mahkeme

Mirasçılık belgesi almak için başvurmanız gereken görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Veraset ilamı sulh hukuk mahkemeleri tarafından verilir.

Mirasçılık belgesi almak için miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurmak gerekir. Bunun yanında mirasçılardan herhangi birinin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinden de mirasçılık belgesi alabilirsiniz. 

Miras bırakanın en son ikamet ettiği yerdeki mahkeme ile mirasçılardan herhangi birinin ikamet ettiği mahkeme mirasçılık belgesi almak için yetkili mahkemedir. 

Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Mirasla ilgili herhangi bir işlem yapılması ya da miras davası açmak için bu belgenin alınması şarttır. Mirasçılık belgesi almak için başvurduğunuzda yanınızda geçerli bir kimlik kartının bulunması gerekir. Veraset ilamını sizin yerinize avukanız alacaksa, avukatınıza noter onaylı vekaletname vermeniz gerekmektedir. 

Davacı ya da davalının ölmesi üzerine, taraf teşkilinin sağlanabilmesi için mahkeme, taraflardan birine mirasçılık belgesi alabilmek için yetki verilebilir. Benzer şekilde icra takibi sırasında da icra hukuk mahkemesi tarafından alacaklıya da mirasçılık belgesi alabilmek için yetki verilebilir. Mahkeme veya icra dairesi tarafından verilen yetki belgesi ile de mirasçılık belgesi alabilirsiniz. Veraset ilamını mahkemeden alacaksanız hazırladığınız talep dilekçesini imzalayıp tevzi bürosuna teslim etmelisiniz. Mirasçılık belgesi almak için notere giderseniz, başvuru sırasında noter çalışanları tarafından size bir başvuru formu imzalatacaklar. Nüfus kayıtlarına göre mirasçıların kimler olduğu ve miras payları tespit edildikten sonra veraset ilamı düzenlenecektir. 

Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası

Kimi durumlarda veraset ilamı üzerinde yer alan murisin adı ile tapudaki kayıt malikinin adı farklı olabilmektedir. Böyle bir ihtimalde tapu memuru elinizdeki veraset ilamı ile tapu intikal işlemini yapmayacaktır. Öncesinde kayıt maliki ile veraset ilamında adı yer alan murisin aynı kişi olduğunun tespiti için dava açmanız gerekir. 

Miras bırakan ile mirastan feragat sözleşmesi imzalayan mirasçılar da kendisine mirasçılık belgesi verilmesini isteyebilir. Mirasçılıktan çıkarılan ve mirası reddeden mirasçılar da kendilerine veraset ilamı verilmesini isteyebilirler. Mirasçılıktan çıkarılan kişilerin yerine alt soyları mirasçı olurlar. Bu sebeple mirasçılıktan çıkarılanların alt soyu sulh hukuk mahkemesinden kendilerine mirasçılık belgesi verilmesini isteyebilir. Bu davada mahkeme mirasçılıktan çıkarmanın tespitine ve ıskat edilenin alt soyunun mirasçı olduğunun tespitine karar verir. Bir sebeple mirasçılık sıfatını kaybedenlerin miras payının hangi mirasçılara verileceği veraset ilamında gösterilmelidir. 

Mirasçılardan alacaklı olanlar da mirasçılık belgesi alabilirler.  Alacaklılara bu hakkı icra ve iflas kanununun 94/2 maddesi vermektedir. Veraset ilamı verilmesi davasında en büyük delil nüfus kayıtlarıdır. Nüfus kayıtları incelendikten sonra, eğer  mirasçı olmayan bir kişi veraset ilamı istemişse, bu talebi reddedilecektir. 

Mirasçılık Belgesinin İptali

Her ne kadar adında ilam kelimesi bulunsa da veraset ilamı aslında kanuni tanımıyla bir ilam değildir. Çünkü veraset ilamı kesin bir hüküm değildir ve gerçek bir yargılama sonucu verilmez. Bu sebeple de her zaman iptali istenebilir. 

Nüfus kayıtlarındaki eksiklikler ve hatalar sebebiyle veraset ilamı hatalı olabilir ama unutmayın ki her zaman mirasçılık belgesinin iptali için dava açabilirsiniz. Mirasçılık belgesinde bazı mirasçıların görünmemesi veya miras paylarının hatalı olması halinde mirasçılık belgesinin iptali için dava açabilirsiniz. Gerçekte mirasçı olan bir kişinin mirasçılık belgesinde yer almaması veraset ilamını kendiliğinden geçersiz olduğu anlamına gelmez. 

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası

Mirasçılık belgesinin iptali ve yenisinin verilmesi davası Mirasçı olmaması gereken bir kişinin mirasçılık belgesinde yer alması, mirasçı olması gereken kişinin mirasçılık belgesinde yer almaması veya miras hisselerinin hatalı gösterilmesi hallerinde mirasçılık belgesinin iptal edilmesi için dava açılmalıdır. Hatalı veraset ilamının düzeltilmesi noterlerden istenilemez, bunun için mahkemede dava açılması gerekir. Veraset ilamının iptali davasının mirasçılık belgesini almış olan kişilere karşı açılması gerekir. 

Noter tarafından düzenlenen mirasçılık belgesinin iptali davasının sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekir. Eğer mirasçılık belgesini sulh hukuk mahkemesi verdiyse davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir. Açılacak davada mirasçılık belgesinin neden eksik ya da hatalı olduğu açıklanması ve sunulan iddialar ispatlanmalıdır. 

Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak dava ile hem mirasçılık belgesinin iptali hem de yeni bir mirasçılık belgesinin düzenlenmesi talep edilmelidir. Yargılama sonunda eğer mahkeme davacıyı haklı bulursa önceki tarihli veraset ilamının iptaline karar verecektir. Mirasçılık belgesinin iptali ile açılacak bu dava için kanunda yer alan herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Söz konusu davayı her zaman açabilirsiniz. Davayı, veraset ilamında adı yer alan tüm mirasçılara karşı açmanız gerekmektedir. Mirasçılık belgesinin bir başka kişiye, nüfus müdürlüğüne karşı ya da hasımsız olarak açılması durumunda davanız reddedilir.  

Eşler arasındaki boşanma kararı kesinleşmiş ancak nüfus kütüğüne tescil edilmemiş olabilir. Böyle bir durumda boşanmış eş hatalı nüfus kayıtlarına göre mirasçı olamaz. Doğru bilgileri içermeyen nüfus kayıtlarına göre düzenlenen veraset ilamı her zaman iptal edilebilir.  Mirasçılık belgesinin iptali davası hiç bir zaman sınırlaması olmaksızın her zaman açılabilir. Eşler yabancı bir ülke mahkemesinde boşanmış ve boşanma kararı kesinleşmiş olmasına rağmen nüfus kayıtlarında evli görünüyor olabilirler. Böyle bir durumda yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının tanınması ve tenfizi için aile mahkemesinde dava açılması gerekir. Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının kesinleşme tarihinden itibaren eşler artık birbirlerine mirasçı olamazlar.  

Mirasçılardan bazıları mirastan feragat etmişse bu kişilerin mirasçılık sıfatı ortadan kalkar. Dİğer mirasçılar, bu kişinin mirastan feragat ettiğini, mirasçılık sıfatının kalmadığını bildirerek, mirastan feragat sözleşmesinin bir örneğini de dosyaya sunarak kendisine veraset ilamı verilmesini mahkemeden talep edebilir. Mirastan feragat eden kişiye mirastan pay veren veraset ilamı hatalıdır ve iptali istenebilir. Mirastan feragat durumunda, mirastan kimlerin feragat ettiği, feragat edenlerin miras payının kime ait olacağı açıkça gösterilmelidir.  

Türk Medeni Kanununun 605 maddesi gereğince mirasçılar mirası reddedebilir. Mirasçılardan bazılarının mirası reddetmesi durumunda mirası reddeden kişilerin kimler olduğu, mirasçılık sıfatının son bulduğu ve miras hissesinin kime kaldığı veraset ilamına açıkça yazılmalıdır.

Mirasçı olması gereken kişilerin veraset ilamında yer  almaması durumuna ketmi verase (mirasçılığın gizlenmesi) denilir. Hatalı mirasçılık belgesi ile tapuda intikal işlemi yapılmış ise öncelikle mirasçılık belgesinin iptali ile yeni bir mirasçılık belgesi talep edilmelidir. Sonrasında ise ketmi veraseye dayalı tapu iptal ve tescil davası açılmalıdır. Söz konusu davayı, veraset ilamında adı yer almayan ya da adı yer almakla birlikte miras payı hatalı gösterilen mirasçılar açabilir. Davacının mirasçı olduğu halde veraset ilamında adının yer almadığı veya miras payının  olması gerekenden daha az yazıldığını ispat etmelidir. Davanın, veraset ilamında adı yazılı olan tüm mirasçılara karşı açılması gerekir. Veraset ilamında adı yer alan kişilerden ölenler varsa, onların yerine mirasçılarına karşı dava açılmalıdır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Veraset İlamı Verilmesi Davalarında Duruşma Yapılır mı?

Duruşma yapmak zorunludur, duruşma yapmadan dosya üzerinden karar verilmesi doğru değildir. Buna rağmen uygulamada, bir çok davada, dosya üzerinden karar verilmektedir. 

Atanmış Mirasçılara Veraset İlamı Verilir mi?

Vasiyetname ile mirasçı olarak atanan kişilere de veraset ilamı verilir. Sulh hukuk mahkemesine verilen dilekçe ile vasiyetname ile atanmış mirasçı olduğunu gösterir veraset ilamı talep etmesi gerekir.  Bunun için öncelikle vasiyetnamenin açılması davası kesinleşmelidir. 

Yabancı Uyruklu Kişilere Veraset İlamı Verilir mi?

Türk vatandaşı olan miras bırakanın ölümü ile mirası, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olan torunlarına kalmış olabilir. Türk vatandaşı olmayan kişilere de veraset ilamı verilebilir. Yabancı uyruklu kişilere noterler veraset ilamı veremeyeceği için, yabancıların, sulh hukuk mahkemesinde dava açmaları gerekir. 

Kendisine Belirli Mal Bırakılan Kişilere Veraset İlamı Verilir mi

Vasiyetname ile kendisine belirli mal, bankadaki belli miktarda para bırakılan vasiyet alacaklıları öncelikle noter aracılığı ile mirasçılardan talepte bulunmalıdırlar. Mirasçılar bu talebe cevap vermezlerse vasiyetin yerine getirilmesi davası açılmalıdır.  

Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar?

Veraset ilamını noter ve konsolosluktan aynı gün içinde alabilirsiniz. Veraset ilamını sulh hukuk mahkemesinden alacaksınız bu süre bir kaç günden iki üç yıla kadar uzayabilir. 

Ölen Kişinin Veraset ilamı Nasıl Alınır? 

Veraset ilamı almak için mirasçılar birlikte ya da ayrı ayrı mahkemeye dilekçe vermesi yeterlidir. Mirasçılar ölen kişinin veraset ilamını noterlerden de alabilirler.

Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?

Veraset ilamı nüfus kayıtlarına göre çıkarılır. Türk Medeni Kanununa göre yasal mirasçı olanlara veraset belgesi verilir.

Veraset İlamı Ne Demek

Veraset ilamı mirasçılık belgesi demektir. Eskiler mirasçılık belgesine veraset ilamı demektedirler.

Veraset İlamı Almak İçin Hangi Belgeler Gerekli

Veraset ilamı almak için kimlik belgenizin olması ve mahkemeden alacaksanız dilekçe yazmanız, noterden alacaksanız formu doldurmanız gereklidir

Veraset İlamı Alındıktan Sonra Nereye Gidilir

Veraset ilamı aldıktan sonra veraset ve intikal vergi dairesine giderek beyannamede bulunmanız gerekir.

İntikal İçin Tüm Mirasçılar Gerekli mi?

Tapudaki intikal işlemleri için tüm mirasçıların tapu müdürlüğüne gitmesi gerekmez.

Veraset İlamında Ne Yazar?

Veraset ilamında her bir mirasçının kimlik bilgileri ve miras payı yazar.

Veraset İlamında Mal Varlığı Çıkar mı?

Veraset ilamında mal varlığı çıkmaz. Mirasçıların kimler olduğu ve her bir mirasçının miras hissesi yazar.

Veraset İlamı Ne İçin Gerekir?

Miras bırakan adına olan gayrimenkullerin intikali için, bankadaki parasını çekebilmek için ve miras davalarını açabilmek için veraset ilamı gerekir.


Yorum yapın

Ara WhatsApp