Mirasçılıktan Çıkarma 

Mirasçılıktan Çıkarma 

Bazı şartların varlığı halinde kişi mirasçılarının mirasından pay almasını önleyebilirler. Bu sürece mirasçılıktan çıkarma denilmektedir. Mirastan çıkarma nedenleri varsa kişi kızını da oğlunu da torununu da mirasçılıktan çıkarabilir. Mirastan çıkarma nedenleri Türk Medeni Kanununda yazmaktadır. Bu sebeplerin dışında bir başka nedenle mirasçılıktan çıkarma mümkün değildir. Örneğin yaz tatilinde benimle birlikte köye gelmedi, bu sebeple kızımı mirasçılıktan çıkarmak istiyorum deseniz, bu işlem geçerli olmayacaktır. 

Mirasçılıktan Çıkarma Şartları 

Evlilik dışı olan çocuğum var, benimle birlikte kalıyor. İlerde evlendiğim zaman mirastan reddetme hakkım ne zaman olur? Çocuk kaç yaşındayken bunu yapabilirim? Bu örnekte olduğu gibi keyfi olarak kimseyi mirastan mahrum edemezsiniz. Mirasınızdan çıkarmak istediğiniz kişinin kusurlu olması gerekir. Bir mirasçınızı evlilik dışı doğduğu için mirasçılıktan çıkaramazsınız. 

Ben iki defa evlendim. Birikimlerim ile kendi adıma ev almak istiyorum. İlk evliliğimden olan kızımın ben öldükten sonra mirasımdan hak almasını istemiyorum. İkinci evliliğimden de üç çocuğum var. Nasıl bir yol izlemem gerekir. Bu konuda deneyimli bir miras avukatından yardım almanız en doğru yol olacaktır. Eğer kanunun aradığı mirasçılıktan çıkarma sebepleri varsa vasiyetname düzenleyerek kızınızın mirastan pay almasını önleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kızınızın sadece ilk evliliğinizden olması, mirasçılıktan çıkarma için sebep olmaz.

Kimler Mirastan Çıkarılabilir?

Babamın ilk eşinden olan kızını nasıl mirastan yok sayabilirim? Ben babamın ikinci evliliğinden olan çocuğuyum. Öncelikle bunun için bir neden olmalı, keyfi olarak yani sebep göstermeden mirastan çıkarmak mümkün değildir. Bunun yanı sıra, üvey kardeşinizi babanızın mirasından siz çıkaramazsınız. Bu işlemi sadece babanız yapabilir. Ayrıca mirasçılıktan çıkarmanın vasiyetname ile yapılması gerekir. Babanız öldüyse artık mirasçılıktan çıkarma mümkün değildir. 

Annemin ilk evliliğinden bir ablamız var. Annemle 40 yıldır küsler. Annemi hiç arayıp sormuyor, hastalığında bir defa bile ziyaret etmedi. Annemin cenazesine bile gelmedi. Annem ilk evliliğinden olan bu kızını mirastan men edebilir miyiz?

Mirastan Çıkarma Sebepleri

En büyük kızım dört yıldır bize hiç gelmiyor. Torunlarımı da göstermiyor. Eşim ile ben kalp ve kanser hastasıyız. Kızımı  mirasçılığımızdan çıkarabilir miyiz? Çocuklarım yıllardır yurt dışında Almanya’da yaşıyorlar. Beni hiç ziyaret etmiyorlar. Bayramda beni arayıp sormuyorlar. Hasta olduğumda ziyaret etmediler. Onlara mirasımdan pay vermek istemiyorum. 

Mirastan Çıkarma Davası Kimler Açabilir

Mirasçılıktan çıkarıldığını öğrenen mirasçılar dava açarak mirastan çıkarmanın iptalini isteyebilirler. Babam geçen yıl vefat etti. Öldükten sonra vasiyeti ortaya çıktı. Vasiyetinde bayramlarda ve hastalığında babamı ziyaret etmediğim için beni mirasından mahrum ettiğini yazmış. Mirasından benim hiç pay almamı istemediğini ve bütün mirasının kardeşime kalmasını istediğini yazmış. Bu durumda benim mal alma hakkım yok mu? Babam abime 4 sene önce değeri 300 milyar olan bir daire satmış. Ben eminim ki ondan para almamıştır. Öldüğünde de bankada 800 bin Euro vardı. Bu para da kardeşime kaldı. Bu durumda mirastan pay alabilmek için dava açabilir miyim? Böyle bir durumda mirasçılıktan çıkarmanın iptali için dava açabilirsiniz. Bunun için miras hukuku alanında deneyimli bir avukata danışmanız en doğrusu olacaktır. 

“Mirasçılıktan Çıkarma ” üzerine 2 yorum

    • Mirasçılıktan çıkarıldıysa, veraset belgesinde yani yeni adı ile mirasçılık belgesinde adı yazmasına rağmen mirastan pay alamaz. Önemli olan vasiyetname ile mirasçılıktan çıkarılmasıdır. Eğer mirasçılıktan çıkardığı bir vasiyetname varsa, vasiyetnamenin tenfizi davası açmanız gerekir.

      Cevapla

Yorum yapın