Bu yazımızda kira kontratı hakkında temel bilgiler yer almaktadır. Yazımızın sonunda ise örnek kira kontratı bulunmaktadır. Bu sözleşmeleri indirerek kullanabilirsiniz.
Kira kontratı bir eşyanın kiralanması sırasında yapılan sözleşmedir. Kira sözleşme sözlü olarak da yapılabilir. Sözlü olarak yapılan kira kontratı da geçerli olacaktır. Kira sözleşmesinin yazılı olması ya da noterde yapılması zorunlu değildir. İstemeniz halinde kira kontratını noterde de yapabilirsiniz.
Kira sözleşmesini noterde yapmanız durumunda bir miktar masrafa katlanmanız gerekecektir. Bunun yanı sıra kira sözleşmenizi notere gitmeden de yazabilirsiniz. Sözlü olarak da kira sözleşmesi yapmanız mümkündür; ancak sözlü kira sözleşmesini önermiyoruz. Kira sözleşmesinin sözlü olması ileride birçok sorunu beraberinde getirecektir.
Diyelim ki; evinizi kiralamak isteyen Ali Cengiz ile kira bedeli konusunda anlaştınız ve kendisine anahtarı teslim ettiniz. Akşam geç saat olduğu için ertesi gün yazılı kira sözleşmesi yapma konusunda anlaştınız. Ertesi gün kiracı işlerini bahane ederek sözleşme imzalamaya gelmedi ve eşyalarını taşıdı. Sonrasında da yazılı sözleşme yapmayı ret etti. Siz de bunun üzerine yazılı kira sözleşmesi olmadığı için kiracıyı çıkarmak için avukata gittiniz. Ne yazık ki yapabileceğiniz bir şey olmayacaktır.
Kira Süresi
Kira sözleşmesinde kiranın başlangıç tarihi ile bitiş tarihini yazmalısınız. Ayrıca ne kadar süre için kiralanmasına karar verildiği de kira kontratında yazmalıdır. Kira sözleşmesinin olması gereken en az ya da en çok süre kanunumuzda yer almamaktadır. Bu konuda en doğrusu kira sözleşmesini 1 yıldan az ve 10 yıldan uzun süreli yapmamaktır.
Kira Bedeli
Kira kontratında kiralayanın, kira karşılığında ödeyeceği ücretin ne kadar olduğu yazılmalıdır. Bu ücretin aylık mı olduğu yoksa yıllık mı olduğu açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca ödemelerin aylık olarak mı yoksa yıllık olarak mı ödeneceği de yazılmalıdır. Kira bedeline katma değer vergisinin dâhil mi hariç mi olduğunu da yazmanızı öneriyoruz. Ayrıca iş yeri kiralarında kira kontratında, stopajın kim tarafından ödeneceği de yazılmalıdır. Aldığı kira sebebi ile gelir elde eden kiraya veren, gelir vergisinden sorumlu olacaktır.
Kira Sözleşmesinin Konusu
Kira sözleşmesi ile bir konut, dükkân, ofis, fabrika, otel ya da motel, benzin istasyonu, dershane, kereste deposu, bakım evi veya kreş olarak kiraya verilebilir. Taşınmazlar dışında bazı makineler veya motorlu bir araç da kiraya verilebilir.
bilgi için teşekkür ederim.
Rica ederiz.