Veraset İlamı ve Mirasçılık Belgesi Aynı Şey mi

Veraset İlamı ve Mirasçılık Belgesi Aynı Şey mi

Miras hukuku, bir kişinin vefatı sonrası mal varlığının (tereke) yasal mirasçılarına nasıl intikal edeceğini düzenleyen karmaşık bir hukuk dalıdır. Bu süreçte sıklıkla karşılaşılan ve karıştırılan iki kavram ise “veraset ilamı” ve “mirasçılık belgesi”dir. Peki, bu iki belge aynı anlama mı geliyor, yoksa aralarında önemli farklar mı bulunuyor?

Veraset ilamı ile mirasçılık belgesi aynı şeydir. Eskiler mirasçılık belgesine veraset ilamı derler. Veraset varisten gelmektedir ve mirasçı demektir, ilam ise mahkeme kararı demektir. Yasal düzenleme yapılmadan önce mirasçılık belgesini sadece mahkemeler verebiliyorken artık noterler de mirasçılık belgesi verebilmektedir. Miras kalan tapulu yerleri üzerinize alabilmeniz için mirasçılık belgesine ihtiyacınız olacaktır. Mirasçılık belgesi hakkında detaylı bilgi için linkte yer alan yazımızı okuyabilirsiniz. Mirasçılık Belgesi

Veraset İlamı Nedir?

Veraset ilamı, diğer adıyla mirasçılık belgesi, bir kişinin ölümü üzerine yasal mirasçılarının kimler olduğunu ve miras paylarını gösteren resmi bir belgedir. Bu belge, mirasçıların miras üzerinde hak sahibi olduklarını kanıtlamaları ve mirasın paylaşımı, intikali gibi işlemleri gerçekleştirebilmeleri için gereklidir.

Veraset ilamı, önceden Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınırdı. Ancak 2011 yılında yapılan yasal düzenlemeyle bu yetki noterlere de verilmiştir. Bu sayede mirasçılar, veraset ilamını hem mahkemelerden hem de noterlerden alabilmektedirler.

Veraset İlamının İçeriği:

Veraset ilamında aşağıdaki bilgiler yer alır:

  • Ölen kişinin kimlik bilgileri (adı, soyadı, doğum tarihi, ölüm tarihi, baba adı, ana adı, nüfusa kayıtlı olduğu yer vb.)
  • Mirasçıların kimlik bilgileri (adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi vb.)
  • Mirasçıların miras payları (yasal miras payları belirtilir)
  • Veraset ilamının düzenlenme tarihi ve numarası
  • İlgili mahkeme veya noterin mührü ve imzası

Mirasçılık Belgesi Nedir?

“Mirasçılık Belgesi” de “Veraset İlamı” ile aynı anlamı taşır. Her iki terim de, bir kişinin ölümü üzerine yasal mirasçılarının kimler olduğunu ve miras paylarını gösteren resmi belgeyi ifade eder. Hukuki uygulamada ve günlük dilde bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılır.

Veraset ilamında hatalı veya eksik bilgiler bulunuyorsa veya mirasçılık sıfatı konusunda bir uyuşmazlık varsa, veraset ilamına itiraz edilebilir.

Özetle, veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı anlama gelmektedir ve bir kişinin ölümü üzerine yasal mirasçılarının kimler olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Bu belge, mirasın paylaşımı ve intikali gibi işlemler için gereklidir.