Ödeme Emri Nedir

Makale İçeriği

Ödeme emri, alacaklının talebi ile icra müdürlüğünce hazırlanarak borçluya gönderilen resmi bir evraktır. Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, eğer süresi içinde itiraz etmezse, hakkında  haciz işlemleri uygulanır.  Borçlunun ödeme emrine ve borca itiraz etmesi ile icra takibi durur. Aksi takdirde icra takibinin kesinleşmesine karar verilir. 

Ödeme emrinde işlemi yapan icra müdürlüğünün, borçlunun ve alacaklının bilgileri yer alır.  Ödenmesi istenen borcun miktarı, borcun sebebi ve ödeme süresi de ödeme emrinde gösterilir. Ödeme emri icra dairesi tarafından hazırlandıktan sonra borçluya tebliğ edilmesi için postaya verilir. Postacı tebligat kanununa göre ödeme emrini borçluya tebliğ eder.  

Borçlu, kendisine ödeme emri tebliğ edildikten sonra ya 7 gün içinde borcunu ödemek ya da borca itiraz etme hakkına sahiptir. Bu süre içinde borçlunun malları haczedilemez. Ödeme emri tebliğ edilmesine rağmen borçlu hem ödeme yapmamış hem de süreyi kaçırmışsa alacaklı borçlunun mallarının haczedilmesini isteyebilir. Eğer borçlu yasal süresi içinde borca itiraz ederse, icra takibi durur ve alacaklı itirazın iptali için dava açmak zorunda kalır.

Ödeme Emri

Ödeme emrinin hazırlanması için öncelikle alacaklının icra dairesine dilekçe ile başvurması gerekir. İcra takibini başlatabilmeniz için  icra başvuru harcını ve peşin harcı ödemeniz gerekir. Ayrıca borçluya tebligat yapılabilmesi için posta ücretini de ödemeniz gerekir. Peşin harç alacak miktarına göre tespit edilir. Alacağınız ne kadar çoksa harç da o oranda artar. Zorunlu olmasa da icra takibi genellikle avukatlar tarafından başlatılır. 

Borcunuz bulunmadığı halde kötü niyetli kişiler tarafından adresinize ödeme emri gönderilmiş olabilir ya da ödediğiniz borç için ödeme emri düzenlenmiş olabilir. Böyle bir olasılıkta ödeme yaptığınızı ispat eden belgeleri ekleyerek süresi içinde ödeme emrine ve icra takibine itiraz etmelisiniz. 

Yorum yapın

Ara WhatsApp