Hisseli Tapuda İntikal

Makale İçeriği

Bir kişinin vefatı ile ona ait olan gayrimenkuller kendiliğinden mirasçılarının olur. Kural bu olmakla birlikte tapu kaydında ölen kişinin adı yer almaya devam eder. Mirasçılardan biri bile tek başına gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurarak tapunun mirasçılar adına tescil edilmesini isteyebilir. 

Tapu kaydında ölen kişinin adının silinmesi ve yerine mirasçıların adının kayıt edilmesi işlemine intikal denilir. Miras bırakanın ölümünden sonra intikal işlemleri için herhangi bir süre söz konusu değildir. Miras kalan taşınmazı birine satmak ya da bağışlamak isterseniz veya üzerinde ipotek tesis etmek isterseniz önce tapuda intikal işlemlerini tamamlamalısınız. 

Miras bırakanın bir tek mirasçısı varsa tapu doğrudan mirasçının adına tescil edilir. Birden fazla mirasçı varsa intikal sonrası taşınmaz üzerinde elbirliği mülkiyeti söz konusu olur. Tapuda intikal işlemi için tüm mirasçıların tapu müdürlüğüne birlikte gitmelerine gerek yoktur. Mirasçılardan biri tek başına intikal işlemini yapmaya yetkilidir; ancak unutmayın böyle bir durumda taşınmaz üzerinde elbirliği mülkiyeti kurulmuş olur. Tüm mirasçılar tapuya birlikte giderlerse hisseli tapu alabilirler. 

Hisseli tapuda her bir paydaş kendi hissesini istediği kişiye satabilirken elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlarda ortaklar sadece birbirlerine devir yapabilirler. 

Tapu İntikal

Miras bırakan öldükten sonra terekesindeki her bir varlığın intikali için mirasçıların işlem yapması gerekir. Eğer miras bırakanın bankada parası bulunuyorsa tüm mirasçılar, ellerinde veraset ilamı ile birlikte giderlerse bankadaki parayı alabilirler. Bunun yanında miras bırakandan tapulu taşınmazlar; arsa, tarla, dükkan, daire, ofis ve benzeri gayrimenkuller kalmış olabilir. Mirasçılar her bir taşınmaz için tapuya başvurmalıdırlar. 

Yorum yapın

Ara WhatsApp