Türk Medeni Kanunu yasal mirasçıların kimler olduğunu belirlemiştir. Eşlerden ikisi de ölürse miras kime kalır sorusunun cevabı eşlerden önce hangisinin öldüğüne bağlı olarak değişir.
Ölen kişinin en yakın mirasçıları çocukları ve torunlarıdır. Miras bırakanın altsoyu varsa mirası anne babaya ya da kardeşlere kalmaz. Miras bırakanın çocukları mirasın büyük kısmını almaya hak kazanırlar. Mirastan yoksunluk sebepleri yoksa kişinin çocukları her zaman mirastan pay alırlar. Ölen kişinin eşi hayatta değilse mirasın tamamı çocukları arasında paylaşılır. Her bir çocuk annesinin ya da babasının mirasından eşit pay alırlar. Miras bırakanın evlatlığı var ise mirastan çocukları ile eşit oranda pay alır. Eğer çocuklarla birlikte ölen kişinin eşi de mirasçı oluyor ise mirasın dörtte biri sağ kalan eşe verilir. Geriye kalan dörtte üç ise miras bırakanın çocuklarına kalır.
Biz bu yazımızda eşlerden ikisinin de öldüğünü ve ikisinin de hiç çocuğu doğmadığını kabul ederek konuyu ele alacağız.
Öldüğü tarihte kişinin alt soyu yoksa mirası ikinci zümre mirasçılarına geçer. İkinci zümre mirasçılar kişinin anne ve babası ile kardeşleridir. İkinci zümrede yer alan kişilerin mirasçı olabilmesi için miras bırakanın çocuklarının ya da torunlarının olmaması gerekir. Yine benzer şekilde kardeşlerin mirasçı olabilmesi için anne ya da babadan birinin hayatta olmaması gerekir. Miras bırakan öldüğü tarihte hem annesi hem de babası hayatta ise kardeşleri mirasçı olamazlar. Anne ya da babadan birinin ölümü ile kardeşler de mirasçı olabilirler.
Miras bırakanın eşi hayatta ise mirasın yarısı eşe diğer yarısı ise anne baba ve kardeşlerine kalır. Muris hiç evlenmemiş, evlenmiş ama boşanmış ya da eşi kendisinden önce ölmüş ise yani eşi yoksa; mirasın tamamı anne baba ve kardeşlere kalır. Miras bırakanın anne ve babası mirastan eşit oranda pay alırlar. Eğer anne ya da baba miras bırakandan önce ölmüş ise onun payı kardeşlerine geçer. Kardeşler de sağ değilse bu pay kardeş çocuklarına geçer.
Bazen miras bırakan tek çocuk olabiliyor. Böyle bir durumda eğer anne ile babası kendisinden önce ölmüş ve kardeşi de yoksa mirası amca, hala, dayı ve teyzesine, bu kişiler de ölmüşse onların çocuklarına miras kalır. Eğer murisin hiçbir yasal mirasçısı bulunmuyorsa, miras devlete kalır.
Eşlerden ikisi de ölürse miras kime kalır konusu, eşlerden hangisinin önce öldüğü ile de ilgilidir. Sağ kalan eş, kendisinden önce vefat eden eşinin mirasçısı olur. Diyelim ki teyzeniz ve enişteniz öldü. Önce teyzenizin sonra da eniştenizin öldüğünü kabul edelim. Böyle bir durumda siz eniştenize mirasçı olamazsınız. Tam tersi durumda ise siz de eniştenize mirasçı olabilirsiniz.
Yazınız üzerine ailece içerisinde bulunduğumuz bir durumu yazmak istiyorum.
Altı çocuklu bir ailemiz var. Annemizin ölümünden sora babamız başka bir kadınla evlendi. Babamız bir müddet sonra ikinci eşinden çocuğu olmadan vefat etti, üvey annemiz halen hayatta olup anne-babası vefat etti ancak kardeşleri hayattadır. Bu durumda üvey annemizin ölümü durumunda babamızdan aldığı miras kime kalır? Değerlendirirseniz seviniriz. İyi çalışmalar dilerim.