Dedenizden kalan miras, öncelikle dedenizin doğrudan altsoyuna, yani çocuklarına intikal eder. Medeni Kanunda belirlenen miras dağılımı esasları aşağıdaki gibidir:
Dededen kalan mirasa, onun çocukları olan sizin anne ve babanız birinci derece mirasçı olarak hak kazanır. Vefat eden dedenizin altsoyu (çocukları) hayatta ise, torunlar olarak dedenizden miras alma hakkınız bulunmamaktadır. Eğer dedenizin altsoyu (yani anne ya da babanız) dedenizden önce vefat etmişse, o zaman miras hakları torunlara, yani size geçer.
Eğer dedenizden kalan mirası alacak birden fazla kardeşiniz varsa, miras kanunlarımıza göre aranızda eşit olarak paylaşılır. Eğer kardeşiniz yoksa ve anne veya babanız dedenizden önce vefat etmişse, mirasın tamamı size kalır. Dededen kalan mirasta, eğer dedenizin sağ kalan eşi varsa, onun da mirastan pay alma hakkı mevcuttur ve bu durum miras paylarını etkiler.Mirasın dağılımı, çok katmanlı bir süreçtir ve her bir aile durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Dededen kalan mirasın paylaşılması, miras hukukuna göre belirlenir. Dolayısıyla, dedenizin mirasından pay alıp alamayacağınız konusunda kesin bilgi için, miras dağılımını ayrıntılı olarak inceleyen bir avukata danışmanız en doğrusu olur.
Slm
Dedemden kalan arsa mirası eşit şekilde paylaşım yapılmış Ekim ayında bir mahkeme var son imiş.
Tahsilatı yapılma süresi belirli midir
Derhaba. dedem 1971 de öldü. Amcalarım babama sormadan bütün tapusuz fakat dedemin malı olup bilir kişilerce kazastroya bildirilen arazilerini. 2016 yılında kendi üstlerine geçirmişler. 2017 de babamda öldü. Şimdi biz kardeşler bu arazilerrden pay alabilirmiyiz. Arazilerin tapu ile sabit kaydı yaklaşık 60 dönüm köy arazisi. Babama burada yok gurbette diye hiç bir yer yazılmamış. Bu gibi miraz hukukunda zaman aşımı süresi ne kadardır. Böyle bir davayı kazanma ihtimali varsa siz kabul edermisiniz. 26/08/2024