Birden fazla kardeşin bir mirasa birlikte sahip olmaları durumunda mirasın paylaşılması gündeme gelir. Mirasın paylaşılması konusunda kardeşler aralarında anlaşırlarsa paylaşma anlaşmaya göre yapılır. Kardeşlerden biri bile mal paylaşımına itiraz ederse, ne yazık ki mal paylaşımı yapılamaz. Böyle bir durumda kardeşlerden birinin ortaklığın giderilmesi için dava açması gerekir.
Miras paylaşımı her bir kardeşe belirli bir mal bırakılması şeklinde olabileceği gibi tüm malların satılarak elde edilen paranın bölüşülmesi şeklinde de olabilir. Kardeşlerden biri bile mal paylaşımına itiraz ederse ne yazık ki dava açılması gerekir. Mirasın paylaşılabilmesi için eksiksiz tüm kardeşlerin anlaşması gerekir.
Kardeşler Arası Mal Paylaşımı
Türk Medeni Kanunu madde 676 gereğince mirasçıların tamamı bir araya gelerek mirasın paylaşılması konusunda anlaşabilirler. Örneğin kendilerine anne ve babalarından 6 daire ve 3 dükkan kalan üç kardeş anlaşarak; hangi daire ve dükkanların kime ait olacağına birlikte karar verebilirler. Üç kardeş de kabul ederse dükkanların bir kardeşe dairelerin yarısının bir kardeşe diğer yarısının da üçüncü kardeşe verileceğini kararlaştırabilirler. Önemli olan kardeşlerin hata, hile, tehdit ve baskı ile iradelerinin sakatlanmamasıdır. Kanun gereğince paylaşma sözleşmesinin yazılı olması zorunludur. Eğer kardeşler yazılı bir paylaşma sözleşmesi yapmış ve kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ediyorsa dava açılmalıdır. Mahkeme kardeşlerin düzenlediği paylaşma sözleşmesine göre mirası paylaştıracaktır.