Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır

Evlilik sözleşmesi noterde yazılı olarak yapılır. Evlilik sözleşmesi ile eşler, mal varlıklarını nasıl paylaşacaklarını belirler.  Boşanma durumunda eşlerin birbirlerinin mal varlıklarından hiç bir talepte bulunmayacağı evlilik sözleşmesi ile kararlaştırılabilir. Evlilik sözleşmesi ile eşler, mal paylaşımı konusunda istediği kuralları belirleyebilmektedirler.  Evlilik sözleşmesinin nasıl yapılacağı konusunda bir avukattan yardım almanız faydanıza olacaktır. 

Evlilik sözleşmesi yapsanız da eşlerden birinin ölümü ile sağ kalan eş diğerine mirasçı olacaktır. Evlilik sözleşmesi ile eşinizi mirasçılıktan çıkarmış olmazsınız. Yapacağınız evlilik sözleşmesi ile boşanma durumunda eşlerin birbirinden herhangi bir talepte bulunması önlenebilir. 

Evlilik Sözleşmesi

Evlilik sözleşmesi evlenmeden önce yapılabileceği gibi evlendikten sonra da yapılabilir. Evlendikten sonra yapacağınız evlilik sözleşmesini mutlaka noterde yapmalısınız. 

Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları mal varlıkları boşanmaları durumunda kişisel mal olarak paylaşım dışı bırakılır. Evlilik sözleşmesi evlilik süresinde edinilen mal varlıklarının paylaşılmasını konu alır.  Bunun yanında eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları mal varlıklarının gelirleri ve bu gelirler ile elde edilen mal varlıklarının paylaşımına ilişkin kurallar da evlilik sözleşmesinde yer alabilir. Örneğin eşlerden birine ait dükkan

Türk Medeni Kanununda dört farklı mal rejimi belirlenmiştir. Öncelikle eşlerin kendilerine uygun mal rejiminin hangisi olduğunu tespit etmeleri gerekir.

Neden Evlilik Sözleşmesi Yapılmalı?

Ne yazık ki bir çok evlilik boşanma ile sonuçlanmakta ve devamında eşler birbirlerine karşı dava açmaktadırlar. Eşlerden birinin daha yoğum emeği ve çabası ile elde edilen ev ya da arabada diğer eş yarı oranında hak talep edebilmektedir. Ortak bir karar ile eşler paylaşımın ne şekilde yapılacağına karar verebilirler.