Vasiyetname düzenlerken bilmeniz gereken bazı hususlar bulunmakta. Bunlara dikkat ederek vasiyetnamenin iptali olasılığını azaltabilirsiniz. Vasiyetname karşılıksız olarak yapılan bir bağıştır. Vasiyetnameyi düzenleyen kişinin ölümünden sonra sonuç doğurur. Vasiyet düzenleyen bu vasiyetname ile bağlı değildir. İstediği zaman vasiyetnamesini iptal edebilir ve yenisini düzenleyebilir.
Okuma yazma bilenler vasiyetnamelerini kendileri yazabileceği gibi noterde de vasiyetname düzenleyebilirler. Okuma yazma bilmeyenler ise noterde vasiyetname düzenleyebilirler. Vasiyetname düzenlemek için kişinin 15 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. 15 yaşının altındakiler vasiyetname düzenleyemezler. Vasiyetname düzenlemek için üst yaş sınırı yoktur. 90 yaşında da vasiyetname düzenlenebilir, 100 yaşında da vasiyetname düzenlenebilir.
- İleride ortaya atılacak iddialara karşı sağlık raporu almanız önemli.
- Vasiyetname düzenlenirken 2 tanık zorunludur.
- Tanık olarak yanınızda bulunacak kişilerin yabancı olmasına, akrabalık ilişkisinin bulunmamasına dikkat edin.
- Tanıkların 18 yaşını bitirmiş olması ve okuryazar olması gerekir.
- Vekâletname ile vasiyetname düzenlenemez, bizzat bulunmanız gerekmekte.
- Kimlik kartınız veya pasaportunuz yanınızda olması gerekmekte, ehliyetname yeterli değildir.
- Vasiyetname düzenlemek için notere gittiğinizde yanınızda en az 2 mümkünse 3 tane fotoğrafınız bulunmalı.
Vasiyetname daha çok ölen kişinin mal varlığını kimlere bırakmak istediğini açıklayan bir belgedir. Vasiyetname hazırlamak çok ciddi bir iştir. Yapılan hatalar sebebi ile vasiyetname iptal edilebilir. Vasiyetname düzenlemeden önce mutlaka bir miras avukatından yardım almanızı öneririz. Vasiyetname örneği başlıklı bu yazımız size sadece vasiyetname hakkında bir fikir vermesi amacıyla yazılmıştır.
Vasiyetname Örneği

Vasiyetname Örneği
Vasiyetname düzenlemek istiyorsanız, yazımızın sonunda yer alan vasiyetname örneğini inceleyebilirsiniz. Vasiyetname örneği olarak hazırlanan bu belge çok temel olup her ihtiyaca cevap vermeyecektir. Vasiyetname düzenlemek isteyen her bir kişinin bundaki amacı farklı olabilir. Detaylı ve size özel vasiyetname hazırlanması için bu konuda çalışan tecrübeli bir miras avukatına başvurmanız sizler için en doğrusu olacaktır.
Örnek Vasiyetname
Burada yer alan vasiyetname örneği bir kişinin ölümünden sonra bankadaki parasını kime bırakmak istediğini, adına kayıtlı ev, arsa, tarla gibi taşınmazlarının kimin olmasını istediğini açıklamaktadır. Vasiyetname örneğini kullanarak kendiniz de vasiyetnamenizi yazabilirsiniz. Vasiyetnamenizi notere gitmeden yazacaksanız bilmeniz gereken bazı hususlar var. Öncelikle vasiyetnamenin kâğıda yazılmış olması gerektiği ile başlayalım. Bilgisayarda yazmış olduğunuz vasiyetnamenin geçerliliği yoktur. Bir kâğıt ve bir kalem alarak, vasiyetinizi kendiniz yazmalısınız. Yazım çok kötü, okunamıyor, bir tanıdığa yazdırsam olmaz mı demeyin. Olmaz. Vasiyetnameyi kendiniz yazmalısınız ki, siz öldükten sonra, bu vasiyetnameyi siz mi yazdınız yoksa bir başkası mı yazdı, belli olabilsin.
Vasiyetnamede Tarih
İkinci olarak, yazdığınız vasiyetnameye mutlaka tarih atın. Vasiyetname yazmaya başlamadan sayfanın en üstünü tarih atabileceğiniz gibi, vasiyeti yazdıktan sonra yazının en altına da tarih atabilirsiniz. Tarih yazarken gün, ay ve yılın tamamını yazmalısınız. Sadece 2023 olarak bulunduğumuz yılı yazmış olmanız yeterli değildir. Tarih yazarken tamamen rakam kullanabilirsiniz, 01.01.2023 gibi. Tarih kısmında bulunan ayın ismini yazmanız da geçerlidir. 10 Mart 2023 gibi. Vasiyetnamenin yazıldığı saati yazmanız gerekmiyor. Benzer şekilde vasiyeti yazdığınız yeri de yazmanız zorunlu değil, isterseniz vasiyetinizi yazdığınız il veya ilçenin adını da vasiyetname üzerinde her hangi bir yere yazabilirsiniz. Önceki medeni kanunumuzda vasiyetnamenin yazıldığı yerin vasiyetname üzerinde bulunması zorunluydu ama artık zorunlu değil.
Vasiyetnamede İmza
Yazmış olduğunuz vasiyetnameyi imzalamanız gerekmekte. İmzalanmamış vasiyetnameler geçerli kabul edilmezler. Vasiyetname yazan kişinin vasiyeti imzalamaması, vasiyetten vazgeçtiği anlamına gelir. Yazdığınız vasiyetname birden fazla sayfadan oluşuyorsa her sayfanın imzalanmasını ve sayfalara numara verilmesini öneririz.
Vasiyetnamenin Saklanması
Yazdığınız vasiyetnameyi evde saklayabilirsiniz. Bir arkadaşınıza ya da akrabanıza veya avukatınıza bırakabilirsiniz. Vasiyetnamenizi saklaması için notere vermeniz de mümkün.
Vasiyetname örneği için tıklayınız.
Vasiyetname hakkında detaylı bilgi için vasiyetname başlıklı yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin