Maltepe nafaka Avukatı
Maltepe Nafaka Avukatı olarak sizlere aile hukuku alanında hizmet veriyoruz. Aile hukuku, genellikle karmaşık ve hassas bir durum olması nedeniyle, bu alanda uzman bir avukatın desteği büyük önem taşır. Bu noktada, sizlere deneyimli ve bilgili bir nafaka avukatı olarak yardımcı olabiliriz.
Maltepe’de yer alan hukuk büromuzda, aile hukukunun her noktasında geniş bir yelpazede danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunuyoruz.
Maltepe Nafaka Avukatı olarak, size en iyi hizmeti sunmak için buradayız. Boşanma konusunda herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen bize ulaşınız. Size yardımcı olmak için buradayız. Hukuki süreçlerin zorluğunu ve karmaşıklığını anlıyorum ve bu süreçte size rehberlik etmek için elimizden geleni yapacağız.
Nafaka avukatı maltepe, istanbul
Nafaka hukuku konusunda yardıma ihtiyacı olan ve hukuki destek almak isteyenler nafaka avukatına başvururlar. Genellikle ekonomik olarak daha güçlü olan taraf, zayıf olan tarafa nafaka öder. Ödenecek nafakanın miktarı belirlenirken tarafların ekonomik durumları ve çocukların ihtiyacı dikkate alınır. Nafaka avukatı genellikle boşanma, velayet, nafaka ve tazminat gibi aile hukuku konularında uzmanlaşmış kişilerdir. Nafaka, genellikle boşanma sebebiyle bir kişinin boşandığı eşine ya da çocuklarına ödediği parasal destektir.
Kimin kime ve ne miktarda nafaka ödeyeceğine mahkeme karar verir. Bir kişinin on sekiz yaşından küçük çocuklarına nafaka ödemesine karar verilebileceği gibi reşit olan çocuklarına da nafaka ödemesine karar verilebilir. Bunun için reşit olan çocuğun öğrenimine devam etmesi gerekmektedir. Resmi nikahla evli olan kadın ve erkek birbirlerinden nafaka talep edebilirler; ancak resmi nikah olmaksızın birlikte yaşayanlar birbirlerinden nafaka talep edemezler. Zaman içinde paranın değer kaybetmesi sebebiyle ödenen nafaka miktarının uyarlanması gerekebilir. Böyle bir durumda nafaka miktarının artırılması için dava açılması gerekir.
Tedbir nafakası, geçici olarak ödenir ve davanın sonucuna göre kaldırılır veya değiştirilir. Yoksulluk nafakası ise tarafların ekonomik durumlarının değişmesi halinde yeniden değerlendirilebilir. Nafaka ödeyen kişinin ölmesi ile nafaka borcu son bulur. Kendisine nafaka ödenen kişinin evlenmesi halinde artık nafaka ödenmez. Nafaka konusunda hukuki destek almak isteyenler, iletişim bölümünde yer alan telefon numarasından randevu alarak bilgi alabilir ve dava açabilirler.
Maltepe Nafaka Avukatı İletişim Bilgileri
✅ Maltepe Nafaka Avukatı: | Avukat Mustafa Kök |
✅ Telefon : | +90 533 769 56 98 |
✅ Adres: | Üsküdar İçerenköy Yolu Caddesi Bikeç APT. No:4/5 İçerenköy-Ataşehir/İstanbul |
✅ Hizmet Alanları: | Nafaka Davaları, Nafaka Artırım Davası, İştirak Nafakası, Yoksulluk Nafakası |
Nafaka Nedir ve Türleri Nelerdir?
Boşanma durumunda eşlerden birinin diğerine ödediği nafakaya yoksulluk nafakası denilir. Boşanan çiftlerin eğer ortak çocukları varsa, mahkeme çocuklar için de nafaka ödenmesine karar verir. Ödenecek nafakanın miktarını hakim belirleyecektir. Kendisine nafaka ödenmesini isteyen kişi nafaka için ayrı dava açabileceği gibi boşanma davası içinde de nafaka talep edilebilir. Çocuklar için ödenen iştirak nafakası belirli bir süre için ödenir. Çocuklar eğer yüksek öğrenime devam etmiyorsa kendilerine 18 yaşını doldurana kadar nafaka ödenir. Eş için ödenen yoksulluk nafakası ise süreklidir. Boşanan herkese yoksulluk nafakası ödenmez.
Boşanma sonrası yoksulluğa düşen eşe yoksulluk nafakası ödenir. Kendisine nafaka ödenen eş eğer evlenirse nafakası kesilir. Çocuklar için ödenmesine karar verilen iştirak nafakasının miktarı tespit edilirken çocukların eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçları dikkate alınır. Eşler çekişmeli boşanma davası ile birbirlerinden ayrılabileceği gibi anlaşmalı boşanma davası sonrasında da ayrılabilirler. Anlaşmalı boşanmada da nafaka ödeneceği kararlaştırılabilir. Bunun için hangi eşin diğerine nafaka ödeyeceği ve her ay ödenecek nafakanın miktarı belirlenmelidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde erkeğin kadına yoksulluk nafakası ödeyeceğinin yazılı olması yeterli değildir. Ne miktarda nafaka ödeneceğinin ve para biriminin ne olduğunun da yazılması zorunludur. Boşanma protokolünde sadece nafaka ödenecektir yazıyorsa, mahkeme anlaşmalı boşanmaya karar vermeyecektir. Mahkeme tarafından verilen nafaka kararında, her yıl yapılacak nafaka artış oranının yazması için dava dilekçesinde bu yönde talepte bulunmalısınız. Uzun zaman geçmesine rağmen çok eski tarihli kararlar üzerinden ödeme yapılması hakkaniyete uygun olmayacaktır. Nafaka artırım davası açarak, zaman içinde değerini kaybeden nafaka miktarının güncellenmesini isteyebilirsiniz.
Nafaka Avukatı Ne İş Yapar?
Eğer nafaka almak istiyorsanız dava açmanız gerekmektedir. Bu davayı nafaka avukatı sizin için açacaktır. Bu davayı açmak için dava dilekçesinin yazılması ve aile mahkemesine verilmesi gerekir. Nafaka avukatı dava dilekçesini sizin için yazacaktır. Aile mahkemesi tarafından kime kime ne miktarda nafaka ödeneceğine karar verilir. Mahkeme kararına rağmen nafaka borçlusu ödeme yapmayabilir. Böyle bir durumda avukatınız icra müdürlüğüne başvurarak icra takibi yapar. Eğer başvuru yapılırsa, nafaka alacağını ödemeyen kişiye disiplin hapsi verilir.
Bunun için icra ceza mahkemesinde dava açmanız gerekir. Başlatılan icra takibi ile nafakayı ödemeyen kişinin her türlü taşınırı ve taşınmazı, bankadaki parası haczedilir. Kural olarak emekli maaşı haczedilemez. Nafaka alacakları için bir istisna uygulanır. Eğer alacağınız nafaka alacağı ise borçlunun emekli maaşı da haczedilebilir. Ödeme yapmayan kişinin emekli maaşından nafaka kesilir. Sadece kadınlara nafaka ödenmez. Kanunda yer alan şartlar varsa, erkekler de nafaka alabilir. Mahkeme tarafından karar verilmesi durumunda kadın da nafaka öder.
Eğer ortada mahkeme tarafından verilmiş bir karar varsa nafaka vermek zorunludur. Nafaka ödenmemesi durumunda borçlu kişiye üç aya kadar hapis cezası verilir. Nafaka alacağı on yıllık zaman aşımı süresine tabidir. Ödenmesi gereken nafaka için eğer on yıl içinde icra takibi yapılmazsa alacak zaman aşımına uğrar. Birikmiş nafaka alacakları için zamanaşımı süresi on yıldır. Çalışan kadına nafaka ödenip ödenmeyeceği merak edilmektedir. Aslında duruma göre çalışan kadına da nafaka ödenebilir. Bunun için tarafların ekonomik durumu araştırılır. Mahkemenin karar vermesi halinde çalışan kadın nafaka alabilir.
Nafaka Davalarında Avukatın Önemi Nedir?
Aile mahkemesinde açılması gereken nafaka davasının yetkili yerdeki mahkemede açılması gerekir. Yetkisiz yerde açılan nafaka davası için yetkisizlik kararı verilecektir. Nafaka avukatı sayesinde davanızın yetkili mahkemede açılmasını sağlayabilirsiniz. Davanızı bir avukatın takip etmesi halinde ödenecek nafaka miktarı daha doğru şekilde belirlenebilir. Avukatınız sadece size ödenecek nafakanın miktarının tespit edilmesini sağlamaz. Ayrıca nafakanın ödenmemesi durumunda sizin adınıza icra takibi başlatacaktır.
Yapılan icra takibi sonuçsuz kalabilir. Yani nafaka ödemek zorunda olan kişinin adına kayıtlı hiçbir mal varlığı olmayabilir. Bu sebeple de nafaka alacağınızı tahsil edemezsiniz. Böyle bir durumda avukatınız icra ceza mahkemesinde dava açabilir. Dava açmak ya da açmamak tamamen size bağlıdır. Mahkeme kararı ile kesinleşen nafaka borcunu ödemeyen kişi hakkında üç aya kadar hapis cezası verilebilir. Avukatınız sizin için bu davayı açarak borçluyu nafaka ödemeye zorlayabilir. Nafaka borcunu ödememe suçu sebebiyle yargılama icra ceza mahkemesinde yapılır.
Avukatınız sizi temsilen nafaka artırım davası açabilir. Bu dava sonrasında size ödenecek nafaka miktarı artar. Böylelikle daha fazla nafaka alabilirsiniz. Ayrıca dava dilekçesinde, belirlenen nafakanın her yıl enflasyon oranında artırılmasına karar verilmesini de talep etmelisiniz. Ödenmeyen nafaka borcuna adi kanuni faiz eklenir. Avukatınız tarafından başlatılan icra takibinde hem asıl alacak hem de faiz istenmelidir. Başvuru sırasında faiz talep edilmezse sadece asıl alacak tahsil edilir.
Nafaka Davalarında Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Avukatlık ücreti dava değerine göre belirlenmektedir. Genelde yıllık nafaka tutarı üzerinden avukata ödenecek ücret tespit edilir. Çocuklara ödenecek nafaka miktarı belirlenirken çocukların eğitim, sağlık ve bakım ihtiyaçları ile birlikte nafaka ödeyecek kişinin ekonomik durumu incelenir. Bunun yanında boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan eş için de nafaka ödenmesine karar verilebilir. Yoksulluk nafakası belirlenirken her iki tarafında sosyal ve ekonomik durumları incelenir.
Her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından avukatlık asgari ücret tarifesi yer almaktadır. 2023 yılı için aile mahkemelerinde görülen davalar için avukatlık asgari ücret tarifesine göre nafaka davaları avukatlık 9.200-TL’dir. Ayrıca İstanbul Barosu da her yıl tavsiye niteliğinde ücret tarifesi yayınlamaktadır. Bu tarifeye göre nafaka davaları için tavsiye edilen avukatlık ücreti 30.000-TL’dir. Asgari ücret tarifesinde yer alan miktardan daha az olmadıkça avukatlık ücreti taraflarca serbest olarak kararlaştırılabilir.
Bize Ulaşın
Aşağıdaki iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz, sizi aramamız için iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Üsküdar İçerenköy Yolu Caddesi Bikeç APT. No:4/5 İçerenköy-Ataşehir/İstanbul
İletişim Formu
Aşağıdaki formu kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Kısa bir süre içerisinde ilgili departmanımız sizi yanıtlayacaktır.
[quform id=”1″ name=”iletişim”]