Bir çeşit kanun yolu olarak adlandırılan istinaf, ilk derece mahkeme kararlarına karşı olarak başvurulan ikinci derece başvurularda tercih edilmektedir. Hem hukuksal hem de maddi yönden kararların incelenmesi için başvurulan istinaf, sözlük anlamı olarak yeniden başlama şeklinde de ifade edilir. Biz de bu içeriğimizde istinaf nedir? İstinaf mahkemesi ne kadar sürer? gibi pek çok soruya cevap vererek sizi aydınlatmaya çalışacağız.
İstinaf Nedir?
Mahkeme sürecinde ilk derece mahkemenin verdiği kararların yeniden değerlendirilmesini sağlamak için ikinci derece mahkemeye başvuru yapmak ve kararı üst derece mahkemesine taşımak, istinaf olarak adlandırılmaktadır. İlk derece mahkemelerin verdikleri kararların hukuka uygunluğunun denetlenmesi ve kararların yeniden incelenmesi için istinaf yoluna başvurulur. Ayrıca istinaf mahkemesi duruşma yapma hakkına sahip olmakta, uyuşmazlıkların içeriğini inceleyerek olayları değerlendirmektedir.
İstinaf Mahkemesi Nedir?
İstinaf kelimesinin Türkçedeki karşılığı “yeniden başlama” olarak adlandırılmaktadır. Mahkeme tarafından verilen kararın değerlendirilmesi için başvurulan mahkeme de istinaf mahkemesi olarak ifade edilir. Ancak mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmeden önce istinaf mahkemesine başvurulması gerekir. Öte yandan istinaf mahkemeleri daha önce verilen kararın hem hukuka uygunluğunu denetler hem de olayın tüm yönlerini değerlendirir. Tabii ki bu süreçte uzman bir avukattan destek almak istinaf sürecinizi doğru yönetmeniz için son derece önemlidir.
İstinaf Mahkemesine Konu Olan Kararlar Nelerdir?
Her durumda ve her kararda kişilerin istinaf yolunu tercih etmesi mümkün değildir. Bunun için birinci derece mahkemenin verdiği karara göre istinaf yoluna gidilebilir. Ayrıca bazı durumlarda mahkemenin verdiği kararın resen incelenmesi gerekebilir. İşte bu duruma da hukukta otomatik istinaf adı verilir. Peki, birinci derece mahkeme tarafından verilen hangi kararlar istinafa taşınabilir?
- Mahkeme tarafından verilen kararlarda kişi hallerine yönelik uyuşmazlıklar bulunuyorsa, istinaf tercih edilebilir.
- 28.253 TL’yi geçen malvarlığı davalarına yönelik verilen kararlarda istinaf yoluna başvurulabilir.
- Birinci derece mahkeme tarafından verilen ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlarında istinaf yoluna gidilebilir.
Her koşulda istinaf yoluna gidilmesi mümkün değildir. İstinaf yolu açık ne demek? gibi sorulara bu şekilde cevap verilebilir. Yani verilen kararın istinafa taşınması mümkünse bu durum “istinaf yolu açık” olarak adlandırılır. Peki, hangi kararlar istinafa konu olamaz?
İstinaf Mahkemesine Konu Olmayan Kararlar Nelerdir?
Birinci derece mahkemelerin verdiği nihai kararların istinafa götürülmesi hukuki açıdan mümkündür. Ancak her kararın istinafa taşınması mümkün değildir. Belirli istisnalar bulunmaktadır. Peki, hangi kararlar istinafa taşınamaz?
- Delillerin tespitine ilişkin davalar istinafa tabii tutulmamaktadır.
- Birinci derece mahkeme tarafından 28.253 TL’den daha düşük olan kararlarda istinafa başvurma imkanı bulunmamaktadır.
- Kesin kararlarda istinaf yoluna gidilmesi mümkün değildir.
Son dönemde istinaf yolu nedir? sorusu ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu kavram, birinci derece mahkeme tarafından verilen kararın istinafa taşınmasını ifade eder. Ancak yukarıda belirtilen haller gibi pek çok halde istinaf yolu bulunmamaktadır. Bunun için uzman avukatlardan ve avukatlık bürolarından destek alınarak istinaf yoluna gidilmelidir.
İstinaf Mahkemesine Nasıl Başvurulur?
Birinci derece mahkeme tarafından verilen karar eğer istinafa taşınmaya uygunsa, bu durumda istinaf başvuru dilekçesi sayesinde istinaf yoluna gidilebilir. Tabii ki istinafa gidilebilmesi için dava sürecinin iyi takip edilmesi ve kararın istinafa uygun olması gerekir. İstinaf başvurusu nedir? sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür. Peki, başvuru süreci nasıl ilerler?
- Mahkeme karar sonrası doğrudan istinaf incelemesi gerçekleştirmez. Bunun için istinaf yolu değerlendirilmeli ve istinaf incelemesi için başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır.
- Başvuru, kararı veren mahkemeye istinaf dilekçesi doldurularak yapılır.
- İlgili mahkeme kâtibine beyanda bulunarak da istinaf başvurusu gerçekleştirme şansınız vardır.
- İstinaf süreci başladığında, bu durumun taraflara tebliğ edilmesi gerekir.
- Duruşmalı istinaf incelemelerinde duruşma talebinin dilekçede belirtilmesi gerekir. Duruşma zamanı mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
- Dilekçede istinafa gidilme sebebi ve diğer detayların en ince ayrıntısına kadar belirtilmesi gerekir.
İstinaf başvuru dilekçelerinin doğru hazırlanması ile istinaf süreci başlamış olur. Ancak doğru hazırlanmayan ve yeterli olmayan istinaf dilekçesi değerlendirmeye alınmayabilir. Peki, istinaf dilekçesi nedir? Şimdi hazırlanma sürecin bahsedelim.
İstinaf Dilekçesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Hukuki bir yol olan istinaf, birinci derece mahkemenin verdiği kararın yeniden değerlendirmeye alınması için kararın bir üst mahkemeye taşınması olarak adlandırılmaktadır. Kararın bir üst mahkemeye taşınması için de istinaf dilekçesi ile başvuru yapılması gerekir. Bu dilekçe ile karara neden itiraz edildiği ve gerekçeleri mahkemeye aktarılmakta ve istinaf sürecinin başlaması sağlanmaktadır. Peki, istinaf dilekçesi nasıl hazırlanır?
- İstinaf dilekçesi, Bölge Asliye Mahkemesi’ne gönderilmek için hazırlanmalıdır.
- Dilekçenin uzman bir avukat tarafından hazırlanması, hak kaybı yaşamamanız adına son derece önemlidir.
- Doğru ve yeterli hazırlanmayan istinaf dilekçeleri kabul edilmeyebilir.
- Dilekçede itirazın sebebi ve tüm gerekçelerine yer verilmelidir.
- Tarafların ad, soyad ve TC numarası gibi bilgileri yer almalıdır.
- Verilen kararın özeti ve kararın tebliğ edildiği tarih açıkça yazılmalıdır.
İstinaf dilekçesi ne kadar sürede yazılmalıdır? gibi pek çok soruya cevap aranmaktadır. Bu süre 14 gün ile sınırlı olmakla birlikte dilekçenin belirli gereklilikleri bulunmaktadır. Gereklilik sağlanmazsa dilekçe kabul edilmeyeceği için mutlaka uzman bir avukat tarafından dilekçe hazırlanmalı ve takibi gerçekleştirilmelidir.
İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Birinci derece mahkeme tarafından verilen kararın yeniden değerlendirilmesi için bir üst mahkemeye başvurulması istinaf olarak adlandırılır. Başvuru işlemi istinaf başvuru dilekçesi ile gerçekleştirilir. Başvuru mahkeme tarafından kabul edildikten sonra istinaf mahkemesi süreci başlar. Duruşmalı istinaf davaları ortalamanın üzerindeki sürelerde sonuçlanmaktadır. İstinaf ne kadar sürer? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Aynı zamanda davanın türüne, mahkemenin yoğunluğuna ve dava dönemine göre süre değişiklik gösterebilir.
Birinci derece mahkemenin verdiği nihai karara itiraz etmek ve kararın yeniden değerlendirilmesini sağlamak için önemli bir hukuki yola istinaf denir. Biz de bu içeriğimizde “İstinaf Nedir? Ne Kadar Sürer?” gibi sorulara cevap vermeye çalıştık.
Sıkça Sorulan Sorular
İstinaf Ne Demek?
Birinci derece mahkemenin verdiği nihai kararın, başvuru dilekçesi hazırlanarak ikinci derece mahkemeler tarafından yeniden değerlendirilmesi, istinaf olarak adlandırılmaktadır.
İstinaf Mahkemesi Kararı Bozarsa Ne Olur?
Eğer ikinci derece mahkeme, birinci derece mahkemenin verdiği kararın hukuka uygun olmadığına karar verirse, bu durumda verilen kararı bozabilir. İkinci derece mahkemenin verdiği bu bozma kararı, birinci derece mahkeme kararı yerine geçer.
İstinaf Dilekçesine Cevap Verilmezse Ne Olur?
İstinafa karşı en geç 14 gün içerisinde cevap dilekçesinin verilmesi zorunludur. Eğer ilgili süre içerisinde cevap dilekçesi verilmezse, yapılan itirazın kabul edildiğine karar verilir. Öte yandan istinaf dilekçesinin dava hükmünün gerçekleşmesini durdurması gibi bir yetkisi söz konusu değildir.
İstinaf Dilekçesi Hangi Mahkemeye Verilir?
Birinci derece mahkeme tarafından verilen nihai kararın yeniden değerlendirilmesi için hazırlanan istinaf dilekçesinin Bölge Asliye Mahkemesi’ne verilmesi gerekir.