İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar tazminatı, kıdem tazminatı ile birlikte işçi olarak çalışanların şartların varlığı halinde alabilecekleri tazminatlardan biridir. İhbar tazminatı kıdem tazminatından tamamen farklıdır. İhbar tazminatı işçinin ani iş ve gelir kaybını önlemek için vardır. Kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl çalışmış olma şartı bulunmasına rağmen ihbar tazminatı alabilmek için bir yıl çalışma şartı yoktur.

İhbar Tazminatı

İhbar tazminatı alabilmek aslında herhangi bir süre çalışmaya bağlı değildir. Çalışmanızın ilk günü dahi işten çıkarılsanız ihbar tazminatı alabilirsiniz. Bunun tek istisnası ise deneme süresi içerindeki çalışmalarınızdır. Eğer çalışmanız deneme süresine tabi ise ve işveren sizi deneme süresi içerisinde işten çıkarırsa ihbar tazminatı alamazsınız. Deneme süresi bireysel iş sözleşmelerinde en fazla 2 ay olarak belirlenebilir.

Diyelim ki bireysel olarak yaptığınız iş sözleşmesinde deneme süresi olarak 3 ay belirlenmiş olsun. Böyle bir durumda iki ayın sonunda işveren sizi işten çıkarırsa size ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Bunun sebebi ise bireysel iş sözleşmelerinde deneme süresinin en fazla 2 ay olarak belirlenebilecek olmasıdır. Deneme süresinin bireysel iş sözleşmelerinde 2 aydan daha fazla belirlenmesi geçersizdir. Ancak iş yerinde sendika varsa ve işveren ile sendika toplu iş sözleşmesi imzalıyorsa, bu durumda deneme süresi 4 aya kadar olabilir. 4 aydan fazla deneme süresi toplu iş sözleşmesinde daha belirlenemez. Alacağınız ihbar tazminatının miktarı çalıştığınız süreye ve maaşınıza göre belirlenmektedir.

İhbar tazminatı alabilmeniz için işten çıkarılmış olmanız gerekmektedir. İstifa etmeniz durumunda ihbar tazminatı alamazsınız. Bazı durumlarda haklı fesih hakkınızı kullanarak kendi isteğinizle işten ayrılsanız da kıdem tazminatı alabiliyorsunuz. Ne yazık ki benzer bir durum ihbar tazminatı için mümkün değildir. Ayrıca işverenin işçiyi işten çıkarması için haklı bir nedeni varsa, ihbar tazminatı ödenmeyecektir. Örneğin iş yerinde kavga etmiş olmanız nedeniyle işten çıkarıldıysanız size ihbar tazminatı ödenmeyecektir.

Eğer işveren sizi işten çıkaracağını kanunda veya sözleşmede belirlenen süre içerisinde size ihbar ettiyse size İhbar tazminatı ödemek zorunda değildir. İşverenin elinde iki seçeneği bulunmakta; ya sizi işten çıkaracağını süresinde ihbar edecek ya da ihbar tazminatınızı ödeyecektir.

İhbar Tazminatı ile ilgili bizlere ulaşıp hukuki destek almak için tıklayınız.

Yorum yapın