Baba Öldü Anne Sağ İken Miras Paylaşımı

Makale İçeriği

Babanın ölmesi ile çocukları mirasçı olurlar. Eğer babadan önce ölen çocukları varsa, onların yerine torunları mirasçı olurlar. Peki baba ölmüş ama anne sağ iken miras nasıl paylaşılır.

Bir babanın vefat etmesi durumunda, bıraktığı mirasın dağıtımı, mirasçılar arasında önemli bir konu haline gelir. Öncelikle, miras bırakanın eşinin durumu ele alınmalıdır. Eğer miras bırakanın hayatta bir eşi varsa, mirasın 1/4’ü doğrudan eşe geçer. Geriye kalan 3/4 miras ise çocuklar arasında eşit şekilde paylaşılır. 

Babadan kalan miras bakımından tüm çocuklar eşit pay alır. Baba ile çocuk arasında soybağı varsa çocuğun annesinin kim olduğuna bakılmaksızın, her bir çocuk mirastan eşit pay alır. Kız çocukları da erkek çocuklarla aynı miktarda mirastan pay alırlar. 

Miras bırakanın bir eşi yoksa bütün miras doğrudan altsoya intikal eder. Bu durumda, kardeşler arasında miras paylaşımı daha basittir çünkü kalan tüm miras, baba tarafından gelen çocuklar arasında eşit bir biçimde paylaştırılacaktır.

Miras Paylaşımı

Miras paylaşımı için atılması gereken ilk adım veraset ilamı alınmasıdır. Veraset ilamını size en yakın noterden alabilirsiniz. Mirasçılık belgesi talep eden kişinin yabancı olması durumunda noter işlem yapamaz. Böyle bir durumda mirasçılık belgesini almak için sulh hukuk mahkemesine başvurmalısınız. 

Eğer babanızdan miras kalan yerlerin tapu kayıt bilgileri elinizde varsa ilgili tapu müdürlüğüne giderek tapu intikal işlemlerini yapmalısınız. Aradan uzun zaman da geçse intikal işlemleri kendiliğinden yapılmıyor. Tapu intikal işlemleri için başvuru yapmanız gerekiyor. 

İntikal işlemleri için mirasçılardan birinin başvuruda bulunması yeterlidir. Tüm kardeşlerin birlikte başvuru yapmaları gerekmez. Babanız öldü ama anneniz sağ iken de miras paylaşımı yapabilirsiniz. Mirasçılardan birinin yaptığı intikal başvurusu sonrası artık tapu kaydında babanızın adı yer almaz. Hayattayken onun adına olan tapu kayıtlarına mirasçıların adı yazılır. Mirasçılar paylı mülkiyet tapusu almak istiyorlarsa işlemleri birlikte takip etmelidirler. Tapu müdürlüğüne hep beraber gidebilecekleri gibi, biri diğerine noterden vekalet de  verebilir. 

Miras kalan ev, arsa, tarla, bağ, bahçe gibi taşınmazların kim tarafından kullanılacağı, kiraya verilecekse kirasının kime ödeneceği gibi konularda mirasçılar zaman zaman anlaşmazlık yaşarlar. Eğer tüm mirasçılar anlaşabilirlerse miras kalan mal varlıklarını birbirlerine ya da dışarıdan bir kişiye devredebilirler. Bazı durumlarda ise mirasçılar hiçbir şekilde anlaşamazlar. İşte böyle durumlarda tek çözüm yolu ortaklığın giderilmesi davası açmaktır. 


“Baba Öldü Anne Sağ İken Miras Paylaşımı” üzerine 5 yorum

  1. Babamdan miras ev var 3 kardeşiz annem sağ kardeşlerim annem bu miras evde yaşıyorlar ben evden hakkımı alıcam annem ölmüş olsa onun hakkından da alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Babanızın mirasçısı olarak evin dörtte biri size ait. Hissenize düşen miras payınızı alabilirsiniz. Annenizin vefatı sonrasında annenize kalan payın üçte birini de ayrıca alabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Biz de 3 kardeşiz 3 daire var annem hayatta ve 1kişide kirada şimdi o bize ihtarname gönderdi her ay kira ve 6 senelik kira bedeli talep ediyor neyapmamız gerekiyo biz bunu kabul edersek bu 10 yada 15 senede 3.5 trilyonluk ödeme yapıcaz totel’de annem hayatta iken sonra anne vefat ettiğinde daire yine onun nası bir yol izlememiz gerekiyor

    Yanıtla
  3. Aynışey başımızda gelmiş 17 yıldır biz üç kardeş kiralarda dolaşıyoruz diğer dört kardeş kirasız babamızın yaptığı dayrelerde yaşıyorlar sizce bu nasıl bir adalet senin vildanın rahatm sen rahat uyuya biliyormusun vişdan muhasebesi yapsana

    Yanıtla
  4. Merhaba biz 6 kardeşiz babamız vefat etti babamızdan kalan mirasın annemin payına düşen kısmını erkek kardeşim kendi üzerine geçirmiş bizden habersiz hile ile annemin miras hakkı ne kadar oluyor biz kardeşimizin üstüne geçirdiği miras hakkımızı alabilir miyiz?

    Yanıtla

Yorum yapın

Ara WhatsApp